Správy

Historickú cestu na Nitriansky hrad chcú zrekonštruovať: Bude ako originál

Kráľovská cesta na Nitriansky hrad by sa mohla dočkať rekonštrukcie. Mesto už vypísalo súťaž na stavebné práce.

Ilustračný obrázok k článku Historickú cestu na Nitriansky hrad chcú zrekonštruovať: Bude ako originál
Zdroj: TASR

Mesto plánuje zrekonštruovať historicky i turisticky významnú Kráľovskú cestu, ktorá spája Župné námestie s Nitrianskym hradom. Prostredníctvom verejného obstarávania hľadá vhodného dodávateľa stavebných prác.

Cesta začína v križovatke s ulicou Samova a končí v križovatke s Námestím Jána Pavla II. Povrch cesty pod hradom tvoria dlažobné kocky z prírodného kameňa, na ktorých sa podpísal čas. Cesta sa má opravovať v dĺžke 169,54 metrov.

Vzhľad zachovajú

O historický vzhľad Kráľovská ceste nepríde. Dohliadať na to bude aj Pamiatkový úrad, ktorý požaduje pred nákupom nových dlažobných kociek a škárovacej hmoty predloženie vzoriek na ich posúdenie a odsúhlasenie.

„Musí byť zachovaný existujúci vzhľad komunikácie. Podkladové vrstvy konštrukcie vozovky sa upravia tak, aby konštrukcia bezproblémovo slúžila dlhé obdobie,“ uvádza sa v podkladoch.

Podľa originálu

Zhotoviteľ bude musieť pred odstránením starej dlažby detailne zdokumentovať jednotlivé úseky existujúcej dlažby v rámci celej komunikácie a pri výstavbe ju uložiť rovnakým spôsobom podľa originálu.

„Pri odstraňovaní starej dlažby sa musí postupovať opatrne a na opätovné použitie sa musí použiť každá vhodná dlažobná kocka (100×100×100mm ±20 mm),“ stojí v súťažných podkladoch.

Súčasťou rekonštrukcie má byť aj výmena osvetlenia. Podľa originálu chce dať mesto vyrobiť aj nové stožiare a lucerny. Zachovaný bude aj teplý tón osvetlenia.

Viac o Nitrianskom hrade

Dopravné obmedzenia

Zamýšľaná rekonštrukcia si v prípade realizácie vyžiada dopravné obmedzenia. Práce majú byť rozdelené do dvoch úsekov, pričom na jednom bude zastavená premávka. V druhom úseku by tak mal byť prejazd umožnený.

Úseky budú pred začiatkom prác označené dopravnými značkami. Ponuky od uchádzačov by sa mali otvárať 19. apríla. Predpokladaná hodnota zákazky je vyše 230-tisíc eur.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM