Michaela Zentková Rôzne

Kam na výlet v okrese? Výstup na Žibricu poteší každého turistu

Máte voľno, vonku je pekné počasie a vy rozmýšľate nad tým, ako aktívne prežiť víkend? Odpoveď je jednoduchá! Obujte si turistické topánky a vydajte sa na Žibricu.

Ilustračný obrázok k článku Kam na výlet v okrese? Výstup na Žibricu poteší každého turistu
5
Galéria
Foto: Michaela Zentková / Zdroj: Dnes24.sk

Vrch Žibrica je súčasťou pohoria Tribeč a patrí medzi jeho najnavštevova­nejšie vrchy. Nachádza sa medzi obcami Žirany, Podhorany a Štitáre. Vďaka jeho polohe je na Žibricu možné vystúpiť hneď z niekoľkých možných bodov a rôznymi turistickými trasami.

Zaujímavá túra

Nakoľko sa jedná o jeden z najnižších vrcholov pohoria Tribeč, môže sa zdať, že ide o úplne nenáročnú a jednoduchú prechádzku. Opak je však pravdou. Ak sa vydáte na túru z obce Podhorany (časť Mechenice), tak sa nevyhnete prudkému stúpaniu. Výstup sa začína v Mecheniciach pri turistickej tabuli Viadukt (198 m n. m.) a pokračuje po žltej turistickej značke.

Približne po dvoch kilometroch prichádzame na križovatku Pod Dlhou Skalou (378 m n. m.), kde pokračujeme po červenej značke až na vrchol Žibrica (617 m. n. m.). Samotný vrchol je husto zalesnený, takže poskytuje len čiastočný panoramatický výhľad na okolité kopce. Nájdete tu turistickú knihu, do ktorej môžete napísať milý odkaz.

Čo so sebou?

Dôležité je však pripomenúť, že pred začiatkom každého výstupu je potrebné zvážiť svoje fyzické schopnosti a taktiež turistické vybavenie. Keďže sú niektoré úseky strmšie, výstup nie je vhodný pre ľudí, ktorí majú problémy s kolenami, pre rodiny s príliš malými deťmi, či s kočíkom.

Čo sa týka vybavenia, postačujúca je pevná obuv s protišmykovou podrážkou, ktorá dobre fixuje nohu, odolné nohavice (krátke alebo dlhé, podľa ročného obdobia) a pre každý prípad nepremokavý vrchný diel, keďže počasie sa vie rýchlo zmeniť. Samozrejme netreba zabudnúť na dobrú náladu a môže sa vyraziť!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac informácií z Nitry a okolia

Tip na výlet: Výstup na Žibricu
5
Galéria
Foto: Michaela Zentková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM