Lucia Lauková Správy

Výstavba na Parkovom nábreží: Mesto otvorí rokovania o možnosti výmeny pozemkov

Skupina obyvateľov žiada radnicu, aby zastavila plánovanú výstavbu na priestranstve pri rieke. Projekt je pred vydaním stavebného povolenia.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba na Parkovom nábreží: Mesto otvorí rokovania o možnosti výmeny pozemkov
17
Galéria

Na májovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva sa poslanci zaoberali petíciou za zastavenie výstavby na Parkovom nábreží. Petíciu podporilo 1961 ľudí.

Na pozemku, ktorý sa doteraz využíval ako parkovisko, chce investor postaviť nový obytný súbor so 138 bytmi.

Stavebné povolenie

Signatárom petície sa nepáči, že zastavaním voľného priestranstva prídu o parkovisko. Pozemok je však súkromný a podľa územného plánu určený na výstavbu. Projekt je navyše pred vydaním stavebného povolenia.

„Stavebné povolenie vydáme, pretože je právoplatné územné rozhodnutie, my nemôžeme inak,“ povedala vedúca odboru stavebného poriadku Mária Jančovičová.

V petícii navrhovali obyvatelia zmenu územného plánu a vyňatie pozemkov z určenia na zastavanie. Týmto spôsobom podľa hlavného architekta nie je možné postupovať.

„Môj názor je ten, musíme trvať na tom, že ide o pozemky, ktoré sú určené na zastavanie. Obidva tieto pozemky majú byť zastavané. Je tam na diskusiu, akým spôsobom,“ myslí si hlavný architekt mesta Viktor Šabík. Súhlasila s ním aj väčšina poslancov.

Výmena pozemkov

Podporu poslancov získal návrh, ktorý predložila poslankyňa Rácová o otvorení rokovaní s investorom o výmene pozemkov, resp. o ich spätnom odkúpení mestom.

Primátor však pripomenul, že takéto rokovania už s investorom viedli. „S developerom sme sa rozprávali, aké má plány. Dlhodobo sa pokúša vybaviť si stavebné povolenie a stavať, tak ako mu to dovoľuje územný plán. V tejto chvíli nevidím priestor, že by sme to vymenili za iný pozemok a zároveň, keby sme ho chceli odkúpiť, tak za úplne inú sumu,“ uviedol primátor Marek Hattas. Aj napriek tomu rozhodnutie poslancov o ďalšom rokovaní s investorom platí.

„Keby sme to chceli odkupovať, tak by sme si museli pripraviť vyše milióna eur,“ povedal poslanec Dovičovič. V prípade, že bude vydané stavebné povolenie, chcú signatári petície podať odvolanie.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Parkovisko na Parkovom nábreží
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM