Lucia Lauková Správy

Pri rieke majú vyrásť nové byty: Susedia nechcú prísť o výhľad na Zobor

Nad výstavbou obytného súboru sa investor zamýšľa už niekoľko rokov. Koncom minulého roka získal stavebné povolenie.

Ilustračný obrázok k článku Pri rieke majú vyrásť nové byty: Susedia nechcú prísť o výhľad na Zobor

Nový obytný súbor so 138 bytmi má vyrásť na doterajšom parkovisku na ulici Parkové nábrežie. Navrhovateľom je spoločnosť SALS zo Zlatých Moraviec. Z druhej strany rieky rastie, po niekoľkých rokoch čakania, projekt Promenáda Living park.

Stavebné povolenie na výstavbu novostavby na Parkovom nábreží bolo vydané 22. novembra 2019, právoplatné ešte nie je. „Právoplatné je v súčasnosti územné rozhodnutie (od roku 2013), stavebné povolenie je len na vodné a dopravné stavby,“ potvrdil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Podali odvolanie

Voči vydanému stavebnému povoleniu podala odvolanie skupina obyvateľov, ktorá býva v tesnej blízkosti navrhovanej novostavby. Stavba má podľa odvolania nahradiť parkovisko a zeleň pri rieke Nitra až do výšky štyroch nadzemných podlaží.

Obyvatelia sa obávajú problému s parkovaním áut, ktoré doteraz na ploche stávali. V odvolaní obyvateľov sa tiež píše, že stavebné povolenie sa má týkať pozemku, ktorý je vo vlastníctve mesta.

Podľa radnice bol však pozemok predaný pred takmer 13-timi rokmi. „Je to súkromné od roku 2007. Od roku 2013 je platné územné rozhodnutie,“ potvrdil hovorca mesta Tomáš Holúbek. Dodal, že stavba je v súlade s platným územným plánom.

Nechcú prísť o výhľad

Okrem toho sa susedom nepáči, že by kvôli výstavbe mali prísť o výhľad na dominanty mesta. „Stavba má byť situovaná tak, že bude brániť výhľadu z okien navrhovateľov na miestnu dominantu, ktorá sa týči nad mestom – kopec Zobor. Výhľad na rieku Nitra, kopec Zobor a les patrí do neodmysliteľnej panorámy okolia, ktorá bude realizáciou predmetnej výstavby nenávratne poškodená, pričom klesnú ceny aj okolitých nehnuteľností,“ domnievajú sa obyvatelia, ktorí podali odvolanie.

Obyvatelia v odvolaní, navrhujú aby odvolací orgán stavebné povolenia zamietol a aby stavebné povolenie zrušil a vrátil ho na ďalšie konanie.

O odpoveď sme požiadali aj navrhovateľa. Vyjadrenie uverejníme hneď, ako sa k nemu dostaneme!

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM