Správy

PREKVAPENIE v centre Nitry: Archeológovia objavili praveký hrob i stredoveké objekty

Hrob z doby bronzovej a tiež sídliskové objekty zo stredoveku odhalil archeologický výskum v centre Nitry.

Ilustračný obrázok k článku PREKVAPENIE v centre Nitry: Archeológovia objavili praveký hrob i stredoveké objekty
6
Galéria
Zdroj: Roman Oravec , Mesto Nitra

Vedci skúmajú plochu pred bývalým obchodným domom (OD) Prior na Štefánikovej triede v miestach, ktoré už čoskoro prejdú revitalizáciou.

Dôležité objavy

Ako uviedol archeológ Peter Bednár, vedci tak po rokoch dostali možnosť skúmať priestor, ktorý sa nachádza v úplnom centre mesta. „Hoci tu v 70. a 80. rokoch minulého storočia prebiehala intenzívna stavebná činnosť, vtedajšie výskumy nezodpovedali veľkému rozsahu stavieb. Momentálne skúmame pomerne malý priestor, ktorý bude porušený pri sadení stromov. Už teraz však ten výskum priniesol dôležité poznatky o zástavbe a využití tejto časti Nitry v minulosti,“ povedal Bednár.

Najstarší nález, ktorý sa archeológom podarilo odkryť, je približne 3 600 rokov starý praveký hrob zo staršej doby bronzovej.

„Okrem toho sa nám podarilo objaviť zásobné jamy zo včasného stredoveku z 9. až 10. storočia, stredovekú zásobnú jamu z 11. až 12. storočia a zopár novovekých jám. Máme tu aj základové murivá a pivnice dvoch domov z prelomu 19. a 20. storočia,“ dodal Bednár.

Rozsiahla revitalizácia

Ako doplnil primátor Marek Hattas, projekt, ktorý sa začne realizovať hneď po ukončení archeologického výskumu, je súčasťou rozsiahlejšej revitalizácie väčšieho priestoru v centre Nitry.

„Chceme ho riešiť komplexne. Pred časom sme tu osadili Berlínsky múr a vytvorili malé námestie slobody, statickú dopravu sme z tohto miesta presunuli na Palárikovu ulicu a vznikol tu parklet. Preniesli sme sem autobusovú zastávku. Robíme tu viacero opatrení. Finálne riešenie celého tohto priestoru by malo časom vzniknúť z architektonickej súťaže,“ vysvetlil primátor.

Obnova a rekonštrukcia priestoru pred bývalým OD Prior si vyžiada náklady približne 240 000 eur bez DPH. „Pribudne tu veľkoformátová dlažba, ktorá bude vodepriepustná. Bude tu aj približne desať nových stromov, okrasných hrušiek, ktoré nám tento priestor pritienia a samozrejme, pribudne aj nový mobiliár. Bude to príjemný priestor, ktorý potom bude nadväzovať na ďalšie etapy,“ doplnil Hattas.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie lákavé články

Rekonštrukcia pred Priorom napreduje: Priestor skúmajú archeológovia, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Roman Oravec
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM