Lucia Lauková Správy

Projekt Bezpečný ženský dom končí: Zariadenie bude fungovať naďalej

Projekt Bezpečného ženského domu v Nitre koncom apríla tohto roka končí. Samotné zariadenie bude pokračovať aj v ďalších mesiacoch.

Ilustračný obrázok k článku Projekt Bezpečný ženský dom končí: Zariadenie bude fungovať naďalej
Zdroj: TASR

Projekt Bezpečného ženského domu v Nitre, financovaného z nórskych grantov, koncom apríla tohto roka končí. Samotné zariadenie však podľa slov koordinátorky projektu Simony Nagy bude pokračovať aj v ďalších mesiacoch.

Financovanie na pol roka

„Z rezervy vlády SR sa podarilo zabezpečiť financovanie ešte na pol roka. Potom uvidíme, či sa Bezpečný ženský dom podarí nejako legislatívne zakotviť. Ale určite vyjdú nejaké projektové granty, prípadne výzvy, takže sa budeme zameriavať aj na túto oblasť, aby sme zariadenie udržali,“ povedala Nagy. Bezpečný ženský dom v Nitre, ako prvé zariadenie tohto typu na Slovensku, otvorilo Centrum Slniečko, n.o., v auguste 2015. Od otvorenia doteraz v ňom našlo útočisko 34 žien a 42 detí. Kapacita zariadenia je 17 lôžok.

Začiatok projektu

Realizácia projektu Bezpečný ženský dom sa začala v júli 2014, ukončenie projektu je stanovené na 30. apríla tohto roka. Projekt je financovaný z grantu Nórskeho kráľovstva prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu, spolufinancovaný je zo štátneho rozpočtu SR a ďalšími zdrojmi financií od súkromných a firemných darcov.

Projektový grant dosahuje 90 percent, spolufinancovanie Centra Slniečko predstavuje 10 percent. Celkové oprávnené výdavky projektu sú 563 861 eur, z toho projektový grant tvorí 507 475 eur a spolufinancovanie z vlastných zdrojov je na úrovni 56 386 eur.

Priestor využíva aj polícia

Bezpečný ženský dom sa od ďalších centier, ktoré poskytujú pomoc pre týrané matky s deťmi, odlišuje najmä tým, že spĺňa minimálne Európske štandardy pre bezpečné bývanie žien, matiek s deťmi, ktoré sú obeťami domáceho násilia. Zariadenie funguje v nepretržitom 24-hodinovom režime, je napojené na bezpečnostnú službu. Jeho súčasťou je aj špecializovaný priestor profesionálne zariadený na výsluchy detských obetí, ktorý obsahuje jednocestné zrkadlo, kamerový a audiosystém pre nahrávanie a záznam výsluchov.*** „Tento priestor využívajú i policajti pri výsluchoch detí a je veľmi dôležité, aby boli v čo najprívetivejšom prostredí, a práve tento priestor to ponúka,“*** povedala riaditeľka Centra Slniečko Mariana Kováčová.

Útočisko pre obete

Zariadenie poskytuje krízovú intervenciu, sociálnu intervenciu, psychologickú pomoc i právne poradenstvo. Súčasťou je výchovná a špeciálno-pedagogická starostlivosť o deti klientiek a podporné terapie. Problémom Bezpečných ženských domov na Slovensku je chýbajúca legislatíva, ktorá tento pojem vôbec nepozná. „Legislatíva pozná pojem Zariadenie núdzového bývania. Tieto zariadenia však prevádzkujú samosprávne kraje, ktoré ich aj financujú. Tieto financie na prevádzku nonstop prevádzkovaného Bezpečného ženského domu nepostačujú,“ tvrdí Kováčová.

Chod týchto zariadení nie je možný len zo zdrojov mimovládnych organizácií, ktoré ich dnes prevádzkujú. Je potrebné, aby bola prevádzka postavená na financovaní, na ktorom sa budú podieľať štát, samospráva a podporovatelia z radov právnických i fyzických osôb. „Zabezpečenie tohto nie je možné bez legislatívy,“ povedala Kováčová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM