Lucia Lauková Správy Samospráva

Problémy Dražoviec a Krškán: Poslanci schválili 10 hlavných opatrení

Opatrenia bude radnica zavádzať postupne. V problémových lokalitách má pribudnúť viac kamier i hliadok.

Ilustračný obrázok k článku Problémy Dražoviec a Krškán: Poslanci schválili 10 hlavných opatrení
Zdroj: Dnes24.sk

Nitrianski mestskí poslanci odsúhlasili opatrenia, pomocou ktorých má radnica postupne riešiť problémy s neprispôsobivými občanmi. Tie sa v poslednej dobe vyostrili predovšetkým v mestskej časti Dražovce a Krškany.

Obyvatelia Dražoviec sa už obrátili na magistrát aj s petíciou, v ktorej žiadajú riešenie kritickej situácie v tejto časti mesta. Hovoria o neúnosnom stave, rabovaní, slovných i fyzických útokoch a strachu vychádzať na ulicu. Podobné problémy majú aj obyvatelia Krškán, kam napríklad neradi jazdia vodiči školských autobusov, pretože sa po niekoľkých fyzických útokoch boja o zdravie.

Hlavné opatrenia

V materiáli, ktorý na svojom októbrovom rokovaní schválilo mestské zastupiteľstvo, je uvedených desať hlavných opatrení, ktoré by postupne mali viesť k zlepšeniu situácie. Je medzi nimi napríklad zriadenie trvalého pracoviska mestskej polície, 24-hodinová hliadková činnosť či úvahy o zavedení súkromných bezpečnostných hliadok v problémových lokalitách a časoch.

Súčasťou opatrení je aj ďalšie budovanie kamerového bezpečnostného systému a modernizácia verejného osvetlenia. Mesto sa chce zamerať aj na pomoc rómskej komunite pri hľadaní zamestnania, ale i rozvoj sociálnych služieb. Viaceré opatrenia sa majú týkať aj školstva. Magistrát plánuje zriadiť školsko-sociálne hliadky, ktoré budú kontrolovať prítomnosť žiakov v škole, chce tiež budovať záchytné sociálne pracoviská, v ktorých by sa riešilo záškoláctvo a motivovať žiakov, aby nevynechávali školskú dochádzku.

Zdravotné stredisko

V rámci sociálnych opatrení mesto uvažuje nad zriaďovaním komunitných centier, zároveň chce posilniť prácu terénnych pracovníkov a vytvoriť aj občianske hliadky. V súvislosti s rozvojom služieb a prostredníctvom investícií chce radnica v Dražovciach i Krškanoch dobudovať kanalizáciu, opraviť komunikácie, či vybudovať integrované zdravotné stredisko. Plánuje tiež postaviť detské ihriská a priestory na voľnočasové aktivity.

Podľa primátora Jozefa Dvonča, ktorý sa v komunálnych voľbách usiluje obhájiť svoj post, bude v najbližšom období nutné uvádzať všetky navrhované opatrenia do života. „Prednosta mestského úradu navrhol v schválenom materiáli postupné kroky, uvidíme, ako sa to postupne uvedie do života. Treba povedať, že my neriešime rómsku otázku len na základe petície obyvateľov. Máme za sebou množstvo porád a množstvo záverov, takže som presvedčený, že účinné opatrenia budú v tomto smere prijaté. Zopakujem, že každý z nás by si mal plniť svoje povinnosti, či je biely, či je Róm. To je stará zásada, ktorej sa chceme držať a ostatné veci vyplývajú z materiálov, ktoré poslanci schválili,“ skonštatoval Dvonč.

Nelegálne ubytovne a čierne stavby

Ako pripomenul, súčasťou opatrení je aj evidencia nelegálnych ubytovní a čiernych stavieb, ktoré vyrastajú v okrajových častiach mesta. Neraz v nich žije aj niekoľko rodín, ktorých členovia nie sú prihlásení na trvalý pobyt, nemajú zabezpečený odvoz odpadu ani ďalšie náležitosti. „Je to pomerne veľký problém, ktorý sa ťažko rieši. Ale je možné, že ešte v tomto mesiaci sa nám podarí odstrániť jednu čiernu stavbu ako vzor. Pokiaľ ide o odstraňovanie nelegálnych stavieb, je stavebný zákon veľmi nešťastný. My sme povinní čierneho staviteľa najskôr požiadať, aby si zlegalizoval čiernu stavbu. Tie lehoty sú pri tom tak neskutočne dlhé, že keď sa začne odvolávať, tak zlikvidovať čiernu stavbu na Slovensku je takmer nemožné. Tentoraz som bol ja osobne vo dvore a rokoval som s tými ľuďmi, takže verím, že sa nám to podarí,“ dodal Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM