Lucia Lauková Správy

Problémy v Dražovciach: Obyvateľom má pomôcť Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity

Zamestnankyňa Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity má v súčasnosti naplánované úvodné stretnutie s obyvateľmi Dražoviec.

Ilustračný obrázok k článku Problémy v Dražovciach: Obyvateľom má pomôcť Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity
Zdroj: Dnes24.sk

Obyvatelia nitrianskej mestskej časti Dražovce tvrdia, že sú zúfalí. Problémy s neprispôsobivými občanmi tu podľa slov metského poslanca P. Vargu narástli do takej miery, že sa boja chodiť do kostola, mladé dievčatá už vraj radšej nechodia autobusmi a miestne potraviny sú kvôli neustálym krádežiam a atakom voči personálu niekoľko týždňov zatvorené.

Dražovce boli ešte pred niekoľkými rokmi pokojnou mestskou časťou, v ktorej si pre jej vidiecky ráz kupovalo alebo stavalo domy veľa obyvateľov Nitry. Dnes sa podľa nich situácia zmenila. Sťažujú sa, že na túto okrajovú mestskú časť radnica zabúda a pripomínajú, že jedna bezpečnostná kamera či dvojčlenné hliadky mestskej polície nie sú odpoveďou na kriminalitu, ktorá tu vraj bujnie.

Podľa slov mestského poslanca za Dražovce Pavla Vargu sa tu počet neprispôsobivých obyvateľov neustále zvyšuje. K zlepšeniu bezpečnostnej situácie podľa neho neprispel ani vznik blízkeho strategického parku, v ktorom sídli Jaguar Land Rover a ďalšie podniky.

Ako však zdôraznil, za súčasnú situáciu, kedy sa ľudia boja vychádzať na ulicu, môžu domáci asociáli. „Oni vedia, čo si môžu dovoliť. Babky, ktoré ráno a večer idú do kostola, sú slovne aj fyzicky napádané. Deťmi! Množstvom malých detí, voči ktorým sa nevedia ohradiť a účinne brániť. Mladistvé dievčatá, ktoré chodia do školy, sa boja chodiť autobusmi a musia ich voziť rodičia. Môžem povedať, že v Dražovciach sa nekradne, tam sa rabuje. Váľajú sa ploty, zlodeji trhajú aj nezrelé ovocie, ktoré potom pozahadzujú. Zoberú všetko, ovocie, zeleninu a potom to roznášajú a predávajú po dedine," popisuje situáciu Varga.

Mesto hľadá pomoc aj na najvyšších miestach. Ako potvrdil hovorca Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Vladimír Horváth, mesto Nitra sa obrátilo na regionálnu kanceláriu v Nitre a požiadalo o súčinnosť.

„Naša zamestnankyňa má v súčasnosti naplánované úvodné stretnutie s obyvateľmi Dražoviec, takže o konkrétnych krokoch je predčasné hovoriť. Nitre sa však venujeme aktívne a plošne. Dňa 4. októbra organizujeme v spolupráci s mestom aj odborný seminár na tému práce s rómskymi komunitami,“ povedal hovorca Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Odborný seminár pod názvom, Rómovia v Nitre – Spoznávanie Olašskej komunity a možnosti práce s ňou, sa bude konať 4. októbra o 9.00 hodine na Mestskom úrade v Nitre. Prednášať bude Ivana Šusterová z regionálnej kancelárie Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM