Rastislav Búgel Samospráva

Poslanci rozhodli: Mesto dofinancuje cirkevné a súkromné školy rovnako ako svoje

Mesto Nitra dofinancuje cirkevné a súkromné školské zariadenia na rovnakú úroveň ako tie, ktoré mu patria. Podľa zákona musí dať samospráva súkromným a cirkevným školám minimálne 88 percent zo zdrojov, ktoré pridelí verejným, teda mestským školám.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci rozhodli: Mesto dofinancuje cirkevné a súkromné školy rovnako ako svoje
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Nitrianske mestské zastupiteľstvo na svojom marcovom rokovaní rozhodlo, že všetky školy i centrá voľného času dofinancuje na rovnakú úroveň. „Teda nie na zákonnú povinnosť 88 percent, ale na 100 percent, tak ako sú financované naše školy. Na 100 percent bude dofinancované aj cirkevné centrum voľného času, plus dostane ešte dotáciu na činnosť,“ skonštatoval primátor Jozef Dvonč.

Zastupiteľstvo sa rozhodlo podporiť súkromné a cirkevné školy aj napriek viacerým pochybnostiam. „Ak má byť dofinancovanie týchto zariadení na 100 percent, malo by mať mesto aj rovnakú možnosť ich kontroly. Okrem toho si treba uvedomiť, že ani naše mestské školy nedostávajú vždy 100 percent zo sumy, ktorá im náleží, pretože z normatívov veľkých škôl musíme dotovať tie menšie, ktoré majú menej žiakov,“ upozornil poslanec Štefan Štefek. Podľa nitrianskeho primátora môže zrovnoprávnenie financovania verejných a cirkevných škôl a centier voľného času (CVČ) v konečnom dôsledku znevýhodniť tie mestské.

„Pýtam sa, či nakoniec nebude cirkevné CVČ na tom lepšie ako mestské, lebo má peniaze aj zo samosprávneho kraja a môže mať viaczdrojové financovanie. Takže sa môže stať, že cirkevné CVČ bude mať viac možností na rozvoj ako naše, že my budeme deti strácať a cirkevné sa budú rozvíjať,“ pripomenul Dvonč.

Podľa mestskej poslankyne Anny Šmehilovej je snaha mesta rovnako financovať mestské, súkromné a cirkevné školy správna. Ako zdôraznila, vo všetkých typoch škôl sú žiakmi hlavne nitrianske deti. „Som rada, že sa našla vôľa na dofinancovanie cirkevných a súkromných školských zariadení. Na tento problém sa predsa nemôžeme pozerať iba z pohľadu zriaďovateľa, ale aj z pohľadu žiakov a ich rodičov. Sú to naše deti a preto je správne, že mesto je ochotné a prístupné na dofinancovanie všetkých škôl,“ skonštatovala.

Školstvo patrí k oblastiam, ktoré najviac zaťažujú mestský rozpočet. V rámci svojich kompetencií vynakladá nitrianska radnica na školy a školské zariadenia ročne viac ako 20 miliónov eur. Zákon ukladá samosprávam povinnosť vynaložiť na školstvo 40 percent z príjmu z podielových daní. Podľa Dvonča však mesto dáva na túto oblasť oveľa viac peňazí.

„Za posledný rok to bolo okolo 43 percent z podielových daní. A pokiaľ sa do toho započítajú aj ďalšie financie, ktoré do škôl idú, tak to číslo je na úrovni 52 percent,“ do­dal.

Čítajte tiež:

V Nitre začína oprava ciest: Mestské služby majú pripraveného štvrť milióna eur!

Radnica v tomto roku spustí elektronické služby: Čo to znamená pre obyvateľov Nitry?

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM