Zlatica Gregorová Rôzne

Drogy a kriminalita sa nevyhýbajú ani mladým Šaľanom: Stopne to Islandský model?

Pred rokmi sa v Šali konala zaujímavá konferencia. Jej organizátori majú pred sebou veľkú výzvu.

Ilustračný obrázok k článku Drogy a kriminalita sa nevyhýbajú ani mladým Šaľanom: Stopne to Islandský model?
Foto: Zlatica Gregorová

Odborníci v Šali chcú odchytiť mladých obyvateľov a podnietiť ich boj proti závislosti podľa Islandského modelu. Kroky tohto projektu chcú postupne napĺňať.

Islandský model

Účastníci premiérovej konferencie Ako sa máme ? A čo s tým? sa pred rokmi dozvedeli o možnostiach, ktorý by prispeli k zlepšeniu nepriaznivej situácie šalianskej mládeže. Podľa dovtedajších prieskumov sa naši tínedžeri vo svojom voľnom čase venujú pitiu alkoholu, fajčeniu i drogám. Podobný problém riešili pred rokmi v Islande a dosiahli ním obrovské úspechy a aj preto sa ním miestni odborníci chcú inšpirovať.

Hlavným východiskom, ako mládeži pomôcť je, podľa organizátorov, prevencia. V rokoch 2018–2019 zorganizovali viacero stretnutí, na ktorých prebrali témy ako Mládež a šport a mládež a kultúra, Mládež bezpečnosť a verejný poriadok a Mládež a životné prostredie. Vlani členovia tohto projektu v Šali opäť pokračovali. V pláne bolo aj zorganizovanie ďalšej konferencie. Opýtali sme sa hlavy projektu, Mariána Šperku, ako napredujú v boji so závislosťou Šaľanov.

Bez peňazí

„Konferencia k Islandskému modelu prevencie (IMP) sa neuskutočnila z finančných dôvodov. Presne pre to nebol uskutočnený ani prieskum 14 až 15-ročnej mládeže v základných školách v Šali. Naopak projekt Sila zvyku bol aj napriek neposkytnutiu financií spustený od septembra 2019,“ priblížil Marián Šperka.

So školami

Podľa šalianskeho odborníka je v tomto projekte zapojených 6 šalianskych škôl a 3 nitrianske základné školy. Ide v ňom o prvú fázu-výcvik budúcich lektorov. „Výcvik sa koná v priestoroch  CVČ Tip-Top v Šali presne pre 16 participantov. Ide celkove o sedem stretnutí na rôzne témy, týkajúce sa  predovšetkým zdravého spôsobu života a vytváranie tých správnych návykov a zvykov v tejto oblasti,“ spresnil pre náš portál odborník. Doteraz stihli zorganizovať už päť stretnutí. Najbližšie stretnutie bude 14.februára 2020 v CVČ od 9.00 do 13.30 hod. Záverečné stretnutie sa uskutoční dňa 27. februára 2020.

Marián Šperka bol riaditeľom Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Šali (CPPPaP). Čo ho vtedy najviac zamestnávalo? „Riešili sme osem závažnejších prípadov závislosti na látkach a činnostiach. Drogy predovšetkým marihuana, extáza, pervitín a aj experimentovanie s durmanom."

Drogy a kriminalita

Bývalý riaditeľ v súčasnosti nemá prehľad o klientoch CPPPaP s týmto problémom. Podľa toho, čo nám však Marián Šperka potvrdil „v rámci činnosti komisie Životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti pri MsZ v Šali sú výskyty zneužívania drog u detí a mládeže dosť časté, ale riešenia sú v kompetencii MsP v Šali a  užívanie drog spojené s kriminálnou činnosťou v kompetencii PZ OR v Šali.“

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM