Zlatica Gregorová Samospráva

Islandský projekt prevencie v Šali: Pomôže ministerstvo školstva?

Nedávno sa členovia Komisie životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti v Šali dozvedeli viac o spomínanom modeli. Čo sa u nás chystá?

Ilustračný obrázok k článku Islandský projekt prevencie v Šali: Pomôže ministerstvo školstva?
15
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Islandský model prevencie. Ten je vzorom pre miestnych odborníkov, ktorí chcú uplatniť potrebné metódy na zlepšenie voľnočasových aktivít našej mládeže zvýšením prevencie a osvety.

Inšpiratívny projekt

Prvá konferencia sa uskutočnila v roku 2017 a na jej základe boli spracované úlohy, ktoré bolo potrebné uplatniť v praxi. Marián Šperka, hlava projektu v Šali, náš portál informoval o tom, v akej fáze sa plnenie úloh nachádza. Inšpiráciou pre šalianskych odborníkov, ktorí majú čo dočinenia s mládežou aj dospelými vo svojich zariadeniach je úspešný model z ostrovného štátu. Na jeho princípoch sa počas dvadsaťročia podarilo výrazne zlepšiť život mládeže bez zlozvykov, napr. užívania škodlivých látok.

Alternatívy

Ako nás Marián Šperka informoval, „Islandský model prevencie (IMP) je neoddeliteľnou súčasťou Koncepcie prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti v podmienkach mesta Šaľa na roky 2018 – 2022. V našom ponímaní je chápaný ako generálny projekt „Alternatívy“ , ktorý z časového horizontu má charakter permanentného programu, ktorý má ambíciu zastrešovať všetky aktivity mesta v oblastiach ako je bezpečnosť verejný poriadok, životné prostredie, školstvo, kultúra, šport a voľný čas detí, mládeže a dospelých.“

Poslankyňa MsZ a členka spomínanej komisie Gabriela Lacková pri usmerňovaní mládeže vyzdvihla viacero aktivít Mestského parlamentu v Šali. Ten sa zapája do činností mesta, organizuje aj svoje akcie, čím priaznivo vplýva na voľnočasové aktivity dospievajúcich. Okrem iného uviedla Nočné korčuľovanie, ktorého sa pod ich taktovkou zúčastnilo veľké množstvo ľu­dí.

Využiť potenciál

"Spolu s p. Malárikom ich pov­zbudzujeme k to­mu, aby boli sa­mi organizátor­mi akcií, nielen ako pomocníci pri akciách pre deti v prospech iných organizácií. CVČ im ponúka spoluprácu pri svojich prázdninových aktivitách, kde by si mohli využiť svoj potenciál,“ dodala poslankyňa.

Ozdravovanie

Čo sa týka športu a kultúry, tu by chceli hlavní aktéri konferencie a ozdravovania šalianskych detí a mládeže budovať nenáročné prvky pre pohyb, zábavu a socializáciu. Tie by vznikli vo viacerých mestských častiach či v centre pri školách a materských školách, ale aj voľne v prírode i vo Veči. K rozšíreniu možností, ako tráviť voľný čas, podľa Mariána Šperku, prispela aj nedávno otvorená cyklotrasa z Veče do Dusla, ktorá by mala pokračovať mestom a napojením na násypovú časť.

„Pripravuje sa zapojenie CVČ do väčšieho medzinárodného projektu pre prácu s mládežou až do 30 rokov veku. Všetky aktivity v tejto oblasti sú v zmysle IMP. Problém je len v tom, že nie každá aktivita je pod touto hlavičkou uvádzaná – pripravujeme symbol resp. erb IMP ktorý je garantovaný mestom Šaľa ako komunitný projekt pre celé mesto,“ vysvetlil odborník. Ako Marián Šperka uviedol, v oblasti bezpečnosti a verejného poriadku už vylepšili súčinnosť polície pri organizovaní športových, kultúrnych a spoločenských podujatí. Podobne sa zvyšuje aj vzájomná výmena informácií a budovanie dôvery medzi políciou a mládežou. Okrem toho dbajú na zvýšenie počtu kamier na monitorovanie rizikových miest, navýšili frekvencie hliadok v okolí škôl, v nemocničnom parku a lesoparku. Mestská polícia pritom promptne reaguje na aktuálne problémové rajóny zabezpečením hliadky.

Zatiaľ sa nepodarilo

„Nepodarilo sa nám vo viacerých školách sprístupniť školské ihriská verejnosti s tým, že každé ihrisko bude mať v stanovenú dobu správcu. Ďalej sa nám nepodarilo zaistiť prítomnosť členov mládežníckeho parlamentu v jednotlivých komisiách pri MsZ – dôvodom bolo aj nové konštituovanie tejto mládežníckej inštitúcie. Dobrým signálom je, že mesto vyčlenilo pre Mládežnícky parlament mestskú svetelnú tabuľu na propagáciu jeho činnosti,“ priblížil Marián Šperka a uviedol ďalšie pozitívum, ktoré by malo ešte viac prispieť k účinnosti aktivít a to je vznik istého občianskeho združenia. To je súčasťou IOGT International so sídlom v Štokholme. Ide o celosvetovú organizáciu, ktorá sa okrem iného zaoberá problematikou užívania alkoholu a iných látok ovplyvňujúcich osobnosť človeka v negatívnom zmysle.

Ministerská podpora

Keďže popri Šali sa do prevencie zapája i Banská Bystrica a jedna mestská časť Bratislavy, projekt predstavili aj Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu ( MŠVVaŠ SR). Ako uviedol Marián Šperka, „ministerstvo je naklonené a prisľúbilo aj finančnú podporu na aktivity. V októbri 2019 sa uskutoční 2. konferencia k IMP a pripravuje sa aj nový prieskum v základných školách – dotazníky, ktoré vyhodnotí Islandský výskumný inštitút.“

Vo fotogalérii si pozrite zábery z nedávnej Míle pre mamu aj s Mládežníckym parlamentom mesta Šaľa.

Foto: ilustračné

Šaľania prešli Míľu pre mamu: Decká vysadili pôvabný kvetinový záhon, FOTO
15
Galéria
Zdroj: MC Mamy mamám Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM