Lucia Lauková Kultúra

Unikátna výstava biblií z celého sveta v Nitre: Vzácnosťou exponát s dielami Dalího

Na výstave nájdu návštevníci viac ako 240 rôznych podôb biblie z celého sveta. Medzi exponátmi aj biblia v hodnote 2900 eur, v ktorej sú diela od Salvadora Dalího.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna výstava biblií z celého sveta v Nitre: Vzácnosťou exponát s dielami Dalího
Zdroj: TASR

Študentom, univerzitným pracovníkom i verejnosti je určená výstava Biblia na cestách, ktorá je do polovice októbra sprístupnená v Galérii Univerzum Pedagogickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. Návštevníci tu nájdu viac ako 240 rôznych podôb biblie z celého sveta. Expozíciu dopĺňa aj niekoľko spevníkov.

Podľa slov Jany Černákovej z UKF prišla s myšlienkou priniesť výstavy na univerzitnú pôdu vedúca oddelenia výpožičných služieb a študovní univerzitnej knižnice Mária Synaková. „Sme knižnica, žriedlo vedomosti a biblia je akoby prvotným vedomostným zdrojom pre šírenie kultúry, náboženstva, ale aj výtvarného umenia. Veď mnohé biblie sú umelecké diela. Verím, že výstava študentov i pracovníkov univerzity priláka aj takýmto umeleckým náhľadom na literatúru," skonštatovala Synaková.

Výstava obsahuje viaceré unikáty. Medzi exponátmi je napríklad desaťkilogramová biblia, ktorej každá zo 66 kánonových kníh je napísaná v inom svetovom jazyku.

Najťažšou vystavovanou bibliou je však 17-kilogramová Biblia Dalí, v ktorej sú diela od známeho španielskeho surrealistického maliara Salvadora Dalího.

„Len táto jedna biblia má cenu 2900 eur, takže hodnota celej výstavy je značne vysoká. K unikátom patrí aj najmenšia niekoľkogramová biblia s rozmermi 3 × 4 × 1 centimeter či biblia do nepohody ponorená vo vode, ktorá je vytlačená zvláštnym atramentom na špeciálnom papieri," povedal lektor výstavy Milan Šurman.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM