Lucia Lauková Rôzne

Objavte poklad Nitrianskeho hradu: Historická knižnica sa otvorí verejnosti

Diecézna knižnica je najcennejšou zbierkou pôvodnej literatúry na Slovensku. Tento rok dostala oficiálne hodiny pre turistov.

Ilustračný obrázok k článku Objavte poklad Nitrianskeho hradu: Historická knižnica sa otvorí verejnosti
10
Galéria
Zdroj: TASR

Diecézna knižnica sa nachádza na Samovej ulici v Nitre, v pravom krídle Veľkého seminára pod Nitrianskym hradom. Chráni jednu z najvzácnejších zbierok starých kníh na Slovensku. Jej počiatky siahajú až do 12. storočia.

Navštíviť ju bolo možné aj doteraz, ale chýbali oficiálne otváracie hodiny pre turistov. To sa tento rok zmenilo.

„Po novom bude otvorená počas pracovného týždňa od 10:00 hod do 12:00 hod,“ informovala nás riaditeľka neziskovej organizácie Castellum Veronika Pleštinská.

Za jeden celý lístok zaplatíte 2 eurá, za zľavnený 1 euro.

Diecézna knižnica bola otvorená 30. novembra 1885. Ukrýva množstvo knižných klenotov. Základ fondu tvorili knihy prenesené z katedrálnej knižnice, do ktorej sa včlenila knižná pozostalosť biskupov Jozefa Vuruma a Imricha Palugyaiho.

Vzácne prvotlače

V súčasnosti obsahuje knižnica približne 66 000 zväzkov napísaných v 40 jazykoch.

„Najvzácnejšou časťou fondu sú prvotlače, takzvané inkunábuly, teda knihy vytlačené do roku 1500,“ píše sa na stránke Biskupstva Nitra.

Knižnica je dlhá 22 metrov, široká je sedem metrov a uložené zväzky siahajú až do výšky desať metrov.

NAJ z knižnice

Autorom najstaršej knihy, ktorá bola vydaná v Norimbergu v roku 1473, je kresťanský filozof a spisovateľ Boethius. Najmenšia kniha má rozmery len 8×5,5 centimetra a je z roku 1628. Naopak, najväčšou knihou je Atlas československých dejín s rozmermi 50×43 centimetrov, vydaný v Prahe v roku 1965.

Najhrubšia kniha má neuveriteľných 1659 strán. Najťažšia kniha Neerlandia Catholica z 19. storočia váži približne deväť kilogramov.

Zaujímavosťou je prvotlač vydaná v Paríži v roku 1495, Officium Beate Virginis Mariae, ktorá obsahuje okrem textu aj celostránkové drevorezby s figurálnymi motívmi. Vo vzácnej knižnici nájdeme Calepiniho slovník z roku 1599, ktorý obsahuje text v 11 jazykoch či ojedinelú Gramatiku rómskej reči v maďarčine z roku 1800.

Pozrite sa, aké vzácne knižné klenoty uchováva unikátna Diecézna knižnica v Nitre!

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zaujímavosti Diezécnej knižnice v Nitre: Pozrite sa aké klenoty ukrýva
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM