Správy

Opatrovníci si budú môcť oddýchnuť: Využiť môžu odľahčovaciu službu

Odľahčovacia služba má umožniť osobám, ktoré opatrujú, nevyhnutný odpočinok. Kto má na ňu nárok?

Ilustračný obrázok k článku Opatrovníci si budú môcť oddýchnuť: Využiť môžu odľahčovaciu službu
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Mesto poskytne opatrovníkom odľahčovaciu službu. Ide o sociálnu službu osobe, ktorá opatruje inú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, počas obdobia, kedy túto činnosť nemôže vykonávať. Jej cieľom je umožniť opatrovníkom nevyhnutý odpočinok. Informovala o tom radnica na stránke mesta.

„Mesto službu poskytuje na celé dni, najviac na 30 dní. Tie si opatrovník nemusí čerpať nepretržite, avšak musí to byť najmenej 12 hodín denne. Počas odpočinkovej doby má opatrovník nárok na príspevok za opatrovanie,“ uvádza radnica.

Aké sú podmienky?

Na poskytnutie odľahčovacej služby musia byť splnené viaceré podmienky. Jednou z nich je posudok vydaný príslušným úradom práce sociálnych vecí a rodiny deklarujúci ťažké zdravotné postihnutie. Žiadateľ tiež musí predložiť doklad o tom, že je opatrovníkom ťažko zdravotne postihnutej osoby.

Kto opatrovníka nahradí?

Počas poskytovania odľahčovacej služby mesto zabezpečí alebo poskytne službu podľa výberu opatrovníka, a to ambulantnú sociálnu službu formou pobytu v dennom stacionári, terénnu sociálnu službu formou poskytovania opatrovateľskej služby v domácom prostredí občana na území mesta Nitry a pobytovú sociálnu službu formou pobytu v ZOS. Rozsah takejto služby je podľa radnice najmenej 12 hodín denne.

„Úhrada za odľahčovaciu službu je stanovená v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia Mesta Nitry č.4/2014 o sociálnych službách v znení Dodatkov č.1 – 7. Klient platí úhradu len za stravovanie v zariadení opatrovateľskej služby, v zariadení pre seniorov alebo v dennom stacionári a za úkony starostlivosti o svoju domácnosť a základné sociálne aktivity v opatrovateľskej službe“ vymenúva mesto Nitra.

V prípade záujmu o poskytovanie odľahčovacej služby je potrebné obrátiť sa na Mestský úrad v Nitre, presnejšie odbor sociálnych služieb na telefónnom čísle 037/ 6502 288.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM