Správy

Idete na dôchodok? Mesto môžete požiadať o vyplatenie jednorazového príspevku

Pri odchode na dôchodok si nitrianski seniori môžu prilepšiť o desiatky eur. O príspevok však musia radnicu najskôr požiadať.

Ilustračný obrázok k článku Idete na dôchodok? Mesto môžete požiadať o vyplatenie jednorazového príspevku
Zdroj: TASR/AP

Seniori môžu požiadať o príspevok pri odchode do dôchodku. Radnica im vyplatí jednorazový príspevok po priznaní nároku na predčasný starobný alebo starobný dôchodok. Informuje o tom mesto Nitra na svojom webe.

„Príspevok je poskytnutý za účelom hmotnej podpory a pomoci obyvateľom mesta v dôchodkovom veku. Jednorazový príspevok sa poskytuje výlučne na žiadosť občana,“ pripomína radnica.

Výška príspevku je 85 eur. „V prípade, ak žiadateľovi k splneniu podmienky chýba najviac 5 mesiacov, radnica vypláca príspevok v zníženej výške 75 eur,“ dodáva mesto Nitra.

Jednou z podmienok poskytnutia príspevku je podanie žiadosti o poskytnutie príspevku na predpísanom tlačive MsÚ. Žiadateľ musí mať priznaný nárok na predčasný starobný alebo starobný dôchodok dotknutým orgánom (Sociálna poisťovňa Bratislava) o čom predloží originál doklad.

Žiadosť o príspevok musíte podať najneskôr do 12 mesiacov odo dňa vzniku nároku na dôchodok. Ďalšou podmienkou je, že žiadateľ má najmenej 25 rokov trvalý pobyt na území mesta pred priznaním nároku na predčasný starobný alebo starobný dôchodok. Príspevok bude vyplatený len tým občanom, ktorí majú vyrovnané záväzky voči mestu Nitra.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM