Anton Hrachovský Kultúra

Vianočný čas dorazil do Štúrova: Pozrite si adventný PROGRAM v meste pri Dunaji

Vianoce v meste pri Dunaji majú stále svoj cveng a štýl. Čo prinesie predvianočné obdobie v Štúrove? Pozrite, aký program nachystala tamojšia radnica.

Ilustračný obrázok k článku Vianočný čas dorazil do Štúrova: Pozrite si adventný PROGRAM v meste pri Dunaji
Zdroj: Mesto Štúrovo

Tak, ako v iných mestách, aj v Štúrove sa pripravujú na príchod Vianoc. K obdobiu predchádzajúcemu tomuto sviatku neodmysliteľne patrí množstvo spôsobov kultúrneho a spoločenského vyžitia.

Adventný program v Štúrove

Tak, ako každý rok, aj tentoraz je pešia zóna počas adventného a vianočného obdobia sviatočne vyzdobená. K jednej z hlavných tradíciií patrí aj symbol tohto obdobia – adventný veniec. Ten pribudol k vianočnej výzdobe v roku 2015 vďaka občianskej iniciatíve.

Miestna radnica pripravila pre obyvateľov a návštevníkov mesta viacero spôsobov, ako stráviť tento slávnostný čas.

Zapálenie advetných sviečok v Štúrove

Slávnostné zapálenie sviečok sa uskutoční počas adventných nedieľ o 16:00 na pešej zóne. Prvá z nich už horí. Sviečky po krátkom príhovore zapália osobnosti mesta. Následne odznejú adventné a vianočné piesne v podaní miestnych spevokolov – Szivárvány, Katedra, Vox Solaris a speváckeho súboru Sv. Cecílie. Po programe pohostí radnica obyvateľov a návštevníkov vareným vínom a teplým čajom.

Mikuláš na pešej zóne

Mikuláš zavíta do Štúrova 5. decembra a prinesie batoh plný prekvapení. Stretnúť ho bude možné od 16:00 na pešej zóne. Neskôr, (o 17:30) sa bradatý muž vydá na okružnú cestu mestom. Užijú si ho tak aj na Sídlisku Terasy II. pred telocvičňou (cca o 17:50), na parkovisku na ulici Sv. Štefana (cca o 18:10) a tiež na na parkovisku na Petőfiho ulici (cca 18:30).

Vianočný trh

Tohtoročné vianočné trhy sa budú konať v tretiu adventnú nedeľu, presnejšie 16. decembra, od 13:00 na pešej zóne. Prezentovať sa na nich budú remeselníci zo Štúrova a blízkeho okolia. Cieľom radnice je predstavenie lokálnych remeselníckych produktov.

Mestská knižnica sa bude na trhoch prezentovať jedinečnou ponukou. „Pod sloganom ´Vyber si knihu na Vianoce!´ ponúkne návštevníkom možnosť vybrať si knihu, ktorá sa im zapáči. Veríme, že iniciatíva knihovníkov mesta bude mať veľký úspech,“ uviedla Agnesa Dudášová z Mestského úradu Štúrovo.

V stánku mestského úradu bude možné od 14:00 ochutnať tradičnú vianočnú kapustnicu. K dobrej nálade prispejú aj žiaci štúrovských škôl a obyvatelia mesta. Kultúrny program zavŕši koncert speváčky Sissi.

Koncertný program

  • Adventný koncert pedagógov Základnej umeleckej školy Ferenca Liszta v Štúrove (nedeľa 9. decembra o 17:45, Farský kostol Sv. Imricha)
  • Vianočný koncert speváckeho zboru Szivárvány (pondelok 10. decembra o 18:00, Mestské kultúrne stredisko). Po koncerte sa bude konať neformálne stretnutie a spoločné spievanie.
  • Vianočný koncert Súkromnej umeleckej školy Kataríny Pappovej (piatok 14. decembra o 18:00, Mestské kultúrne stredisko)
  • Vianočný koncert Základnej umeleckej školy Ferenca Liszta v Štúrove (sobota 15. decembra o 16:00, Mestské kultúrne stredisko)

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM