Správy

Nitrianska župa predĺžila zmluvu s dopravcom: Výška cestovného bude rovnaká do roku 2031

Nitriansky samosprávny kraj predĺžil zmluvu s Arrivou do roku 2031. Garantuje nemenné cestovné.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianska župa predĺžila zmluvu s dopravcom: Výška cestovného bude rovnaká do roku 2031
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) schválili predĺženie zmluvy s regionálnym dopravcom Arriva do roku 2031. Počas tohto obdobia budú mať cestujúci garantované ceny cestovných lístkov, ktoré sa nebudú meniť.

„Tarifa bude fixná a platná vo všetkých siedmich okresoch Nitrianskeho kraja bez toho, aby sa v nej odzrkadlil vývoj trhu, inflácia či nariadenia Európskej únie,“ povedal predseda NSK Branislav Becík.

Prečítajte si tiež

Cestovné sa nezmení

Potvrdil, že ceny cestovného krajská samospráva udrží na stanovenej úrovni nielen v prípade, že by došlo k rapídnemu nárastu cien pohonných látok, ale aj v prípade akýchkoľvek iných finančných nárokov. „Bremeno ponesie NSK, nie cestujúci,“ skonštatoval.

Nemenné zostáva aj aktuálne cestovné pre všetkých seniorov v dôchodkovom veku, ktorí cestujú za jednotnú cenu 30 centov po celom kraji. Rovnako zostane cestovné nezmenené pre držiteľov zlatej a platinovej Janského plakety a Kňazovického medaily a pre bývalých politických väzňov.

Investície dopravcu

Dopravca podľa vyjadrenia Becíka najmä v rokoch 2020 až 2023 významne investoval do obnovy svojho vozidlového parku a vybraných autobusových staníc v kraji. Celková investícia prevýšila 27 miliónov eur.

Aktuálne je väčšina autobusov regionálnej dopravy klimatizovaná, vybavená možnosťou pripojenia na wi-fi, svetelnou informačnou tabuľou a spĺňa európske štandardy v oblasti emisií. Približne tretina z celkového počtu 427 autobusov je nízkopodlažných.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM