Lucia Lauková Rôzne

V DAB v Nitre tiekla krv: Vzácnu tekutinu daroval aj zaľúbený Shakespeare, FOTO

Desiatky darcov prišli urobiť dobrý skutok do Divadla Andreja Bagara v Nitre. Žilou si nechali pustiť aj zamestnanci divadla.

Ilustračný obrázok k článku V DAB v Nitre tiekla krv: Vzácnu tekutinu daroval aj zaľúbený Shakespeare, FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR

Desiatky ľudí prišli v utorok 12. júna do Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre, aby darovali krv v rámci Divadelnej kvapky krvi. Podľa slov Lenky Nitrianskej z Národnej transfúznej služby (NTS) v Nitre sú podobné odbery krvi mimoriadne dôležité predovšetkým v letnom období. „Vtedy je nedostatok darcov, ľudia odchádzajú na dovolenky a študenti na prázdniny. Zatiaľ je situácia stabilná, ale postupne už úbytok krvných zásob začíname pociťovať. Najhoršie je to počas letných prázdnin, kedy sa presúva veľa ľudí na dovolenky a dochádza častejšie aj k dopravným nehodám. Vtedy sa nám krv míňa veľmi rýchlo,“ vysvetlila.

Deň darcov

NTS preto v spolupráci so Slovenským Červeným krížom robí v júni viaceré mobilné odbery krvi. Na zvyšovanie zásob vzácnej tekutiny využíva aj Deň darcov, ktorý je 14. júna. „V tento deň máme u nás Deň otvorených dverí. Návštevníci si môžu pozrieť naše priestory, uvidia, ako prebieha samotný odber, ako sa spracováva krv, čo všetko vyšetrujeme u darcov. Je to poučné podujatie, ktoré zároveň návštevníkom ponúka možnosť darovať krv,“ povedala Nitrianska.

Zapojili sa aj zamestnanci

Do Divadelnej kvapky krvi sa zapojili aj zamestnanci DAB. Medzi nimi bol aj herec Roman Poláčik, ktorý daroval krv po tretí raz. „Vždy využijem možnosť, že môžem darovať krv priamo v divadle a prišiel som aj teraz, hoci mám pomerne náročný program. Dopoludnia som na skúške novej inscenácie a večer už hrám v predstavení Zaľúbený Shakespeare,“ vysvetlil.

Podľa jeho slov by si mal vyskúšať darovanie krvi každý, komu to zdravotný stav dovoľuje. „Nie je to bolestné, dá sa prežiť aj vpich ihlou a kto má problém s pohľadom na krv, ten sa pozerať nemusí, naozaj to nič nie je. Navyše mi sestrička povedala, že je obdobie motorkárov, kedy je krv veľmi potrebná. Ja mám tiež kamarátov motorkárov. Dúfam, že tú moju krv nikdy potrebovať nebudú, ale nech je pre istou pre nich pripravená. Myslím si, že pomáhať sa oplatí,“ skonštatoval Poláčik.

Spokojný aj riaditeľ divadla

Spokojný je aj riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy, podľa ktorého veľmi dobre zapadá do koncepcie Otvoreného divadla. „Má už dlhšiu históriu, väčšinou robíme Divadelnú kvapku dvakrát do roka v spolupráci s SČK. Podľa množstva ľudí, ktorí prišli, mám pocit, že dnešný deň je veľmi úspešný. Teší ma, že sa zapojili aj naši kolegovia z divadla a že prišlo aj veľmi veľa mladých ľudí. Myslím, že je to skutočná pomoc pre tých, ktorí to potrebujú,“ uviedol Dóczy.

Do odberov krvi sa v DAB zapojila aj Mládež Slovenského Červeného kríža, ktorej členovia sa starali o darcov. V rámci podujatia zasa dobrovoľníci SČK merali záujemcom aj tlak a množstvo glukózy v krvi. Súčasťou akcie bolo aj propagovanie darcovstva krvi a získavanie nových prvodarcov.

Viac fotografií nájdete v priloženej galérii!

V DAB v Nitre tiekla krv: Vzácnu tekutinu daroval aj zaľúbený Shakespeare
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM