Lucia Lauková Kultúra

FOTO: Zaľúbený Shakespeare v DAB v Nitre dojal aj rozosmial divákov

Divadlo Andreja Bagara v Nitre uviedlo premiéru romantickej komédie Zaľúbený Shakespeare. V sále sa počas predstavenia striedali emócie.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zaľúbený Shakespeare v DAB v Nitre dojal aj rozosmial divákov
15
Galéria
Foto: Collavino Photography

Divadlo Andreja Bagara má za sebou úspešnú premiéru romantickej komédie Zaľúbený Shakespeare. Príbeh sa odohráva vo svete alžbetínskeho divadla, do ktorého nesmeli preniknúť ženské herečky. Do popredia vystupuje milostná zápletka, ktorá dala základ najznámejšej tragédii Romeo a Júlia.

Silný divácky titul

Ústrednými postavami sú samozrejme mladý spisovateľ William Shakespeare a jeho láska, herečka Viola. „Je to veľmi silný divácky titul, ktorý priblíži alžbetínsku dobu, je aktuálny aj dnes,“ myslí si divadelný kritik Marek Godovič z divadelného ústavu Bratislava.

V spoločnosti Disney Theatrical Productions schvaľovali celý tím, ktorý sa na príprave hry podieľal. V licenčných podmienkach presne stanovuje všetky parametre hry, akými sú napríklad texty či hudba. „Napriek limitácii dokázali tomu dať takú silnú zbraň slovenského herectva, takú sugesciu a emóciu. V porovnaní s filmom je tam viac humoru a "nadsázky“,"po­vedal Marek Godovič, divadelný kritik.

Ako sa sem dostal?

Slávka Civáňová, dramaturgička prezradila, že titul viac menej vybral režisér Peter Oravec. „Je to jeho srdcová záležitosť, jednak miluje film a ako historik aj alžbetínske divadlo. Tento titul videl v Londýne vo West Ende, kde sa veľmi potešil, že existuje divadelná adaptácia a hľadal, kde na Slovensku by tento titul uviedol. Sme veľmi radi, že sa to podarilo v Nitre,“ hovorí dramaturgička Slávka Civáňová.

Herci majú čo robiť

Napriek tomu, že scény vyzerajú veľmi náročne a herci museli zvládať rôzne, až akrobatické kúsky, k zraneniam podľa dramaturgičky Slávky Civáňovej nedošlo. Náročnosť predstavenia i celého skúšobného obdobia priznáva aj hosťujúca herečka Klaudia Kolembusová, ktorá sa po boku Jána Koleníka, predstavila v úlohe Violy de Lesseps, lásky Williama Shakespeara. „Veľmi sme už potrebovali spätnú väzbu od divákov. Mám z toho veľkú radosť. Predstavenie bolo maximálne náročné už len v tom, že je to dvojrola a tri hodiny nezleziem z javiska a keď zleziem tak sa stihnem možno napiť, aj to nie vždy. Takže náročné po každej stránke,“ prezradila herečka Klaudia Kolembusová, ktorá nezabudla pochváliť svojho kolegu Jána Koleníka, ktorého označila za obrovský talent. „Je to radosť hrať s Jankom Koleníkom,“ uviedla jeho herecká partnerka Klaudia Kolembusová.

V galérii si pozrite fotografie z predstavenia Zaľúbený Shakespeare!

FOTO: Zaľúbený Shakespeare v DAB v Nitre dojal aj rozosmial divákov
15
Galéria
Foto: Collavino Photography
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM