Lucia Lauková Správy

Počas pandémie nezaháľajú: Po karanténe bude Nitra opäť lákať turistov

Koniec karantény je síce v nedohľadne, ale plány si robiť môžeme. Zaujímavé zážitky chystá aj Nitrianska organizácia cestovného ruchu.

Ilustračný obrázok k článku Počas pandémie nezaháľajú: Po karanténe bude Nitra opäť lákať turistov
28
Galéria
Zdroj: TASR

Doposiaľ pripravované podujatia musela kvôli hrozbe koronavírusu zrušiť aj Nitrianska organizácia cestovného ruchu (NOCR). Podieľa sa napríklad na organizovaní Festivalu chutí Nitrianskeho kraja. Z ich dielne pochádza aj aplikácia Nitra na 7 pahorkoch, ktorú dotáciou podporilo mesto Nitra. Spustená bola minulý rok.

Aj na tento rok pripravuje organizácia viacero projektov. Medzi nimi napríklad zážitkové sprevádzania s názvom „Like a local“ – žiť ako miestny, ale aj cykloprehliadky a pešiu turistiku. Zaujímavé prehliadky sa budú konať vždy v prvú sobotu v mesiaci.

Putovanie Nitrou

Prvá prehliadka je na pláne v sobotu 2. mája. Pôjde o putovanie Nitrou s partiou profesionálnych sprievodcov na tzv. štafetovej prehliadke po Nitre. Navštívite Synagógu a aulu SPU v Nitre, dozviete sa o významných architektoch a architektonických princípoch funkcionalizmu. „O 13.30 hodine objavíte Tajomné zákutia Zoborských vrchov, sprevádzať vás bude nadšenec prírody a fotenia Peťo,“ uvádza NOCR.

Tribeč a jeho tajomstvá

Prvá júnová sobota bude patriť cykloprehliadke pod názvom Tríbeč a jeho tajomstvá. Zaujímavosťou je, že sprievodcom bude len 7-ročný Leo, ktorý nám predstaví Nitru detskými očami.

„Ukáže vám hrad a park a to, čo ste si možno nikdy nevšimli, lebo ste na to priveľkí. Unikátnou bude taktiež prehliadka Farebná krása dekoračných kameňov v uliciach Nitry, kedy sa vydáte po uliciach Nitry za farebnou krásou dekoračných kameňov použitých na vonkajšie obklady budov a dlažbu, s ktorými sa denne stretávame,“ lákajú organizátori.

Strašidelné záhady

V júli sa tradične konajú Cyrilometodské slávnosti. Počas nich sa budú konať dve prehliadky. Prvá bude zameraná na kulinárske špeciality, druhá na strašidelné záhady Nitry.

Augustová prehliadka bude venovaná tajomným zákutiam Zoborských vrchov. „O 17.00 hodine vás na Zoborskom kláštore privíta páter Filip a porozpráva vám o živote v kláštore a pomocou virtuálnej prehliadky navštívite príbytok mnícha,“ uvádza NOCR.

Zaujímavosti hradného vrchu

Začiatkom septembra sa má konať druhá cykloprehliadka s názvom Tríbeč a jeho tajomstvá, ktorá už bude zameraná na prírodné a geografické zaujímavosti pohoria Tribeč.

„Na prehliadke Geologické zaujímavosti hradného vrchu sa dozviete napríklad to kadiaľ tiekla rieka Nitrička, prečo je Horné mesto stále v pohybe alebo kde je najteplejšie miesto v Nitre. O 15.00 hodine si opäť budú môcť malí návštevníci Nitry pozrieť park a hrad očami svojho 7-ročného sprievodcu Lea,“ dodáva organizácia.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

DOD na Hrade
28
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM