Lucia Lauková Správy

Čo bude ďalej? Nitrianskych podnikateľov pripravuje koronavírus o živobytie

Počas roka sa objednávky len tak hrnú. Nie však teraz. Všetko zmenila hrozba zvaná koronavírus.

Ilustračný obrázok k článku Čo bude ďalej? Nitrianskych podnikateľov pripravuje koronavírus o živobytie
4
Galéria

Na koronavírus sa ľudstvo pozerá predovšetkým ako na zdravotný problém. V mnohých odvetviach však môže narobiť až likvidačné problémy. Finančné straty budú rátať bary, zábavné podniky, lyžiarske strediská, wellness centrá či akvaparky, pre ktoré platí od piatka 13. marca plošný zákaz a budú musieť byť zatvorené.

Hlavným opatrením, okrem dodržiavania osobnej hygieny, je aj obmedzenie cestovania, čo spôsobuje výpadok tržieb aj v oblasti prenájmu ubytovania. „Ale jasné, že sa znížil záujem, je to úplne logické v tejto situácii,“ priznáva Michaela, ktorá ponúka na prenájom apartmán v Nitre cez Airbnb.

Čo bude ďalej?

Straty budú rátať aj v menších firmách. Príkladom je nitrianske fotoštúdio, ktoré kvôli hrozbe koronavírusu prichádza o zákazníkov. Paniku však medzi zákazníkmi zatiaľ nebadajú. „Zákazníci, ktorí chodia, živo diskutujú o hrozbe ochorenia. Skôr sa však rozprávajú o najnovších informáciách,“ hovorí Eva z fotoštúdia s obchodom.

Aj tu vnímajú znížený záujem o ich služby. „Tržby nám za posledné dni klesli o tretinu až polovicu. Sme malá firma. Vôbec netušíme, čo bude ďalej. Sme odkázaní na zákazníkov, ktorí k nám prídu. Nemáme internetový obchod, čiže všetko musíme riešiť fyzicky,“ dodáva Eva z fotoštúdia v Nitre.

Straty budú veľké

Situáciu nám priblížil aj Ján, ktorý taktiež prostredníctvom Airbnb ponúka na prenájom apartmán v Nitre. V súvislosti s koronavírusom očakáva výrazný finančný dopad.

„Moja politika prenájmu ubytovania je založená na väčšej obsadenosti a lepšej cene pre mojich hostí. Aj preto som mal minulý rok neobsadených iba 32 dní. Vzhľadom na túto moju politiku to bude mat u mňa výrazný finančný dopad. Ale dôležité je, aby sa tato pandémia, čo najskôr dostala pod kontrolu a uzavrelo sa to,“ hovorí majiteľ apartmánu.

Nižší dopyt po ubytovaní pocítil prioritne po uzavretí Agrokomplexu a iných inštitúcii. „Obzvlášť sa výrazne zvýšil počet zrušení rezervácii. Minulý rok som mal len jednu zrušenú rezerváciu za celý rok, kým za posledné dva mesiace už ich mám päť,“ konštatuje Ján.

Rezervácie z Ázie

V súvislosti s hrozbou nákazy prijal viaceré opatrenia. „Čo sa týka opatrení, tak v mojom ubytovaní sa pred každým príchodom hosťa robí komplexné vyčistenie ubytovania a výmena všetkých textílii (posteľného prádla, uterákov, utierok,…). Veľa hostí bolo s čistotou veľmi spokojných. Súčasne aj doteraz sme každému hosťovi vždy prichystali aj vitamínové pohostenie, pre zvýšenie imunity. Preto v tomto nebolo potrebné urobiť výraznejšie opatrenia,“ priblížil Ján.

„Sám som už dve rezervácie nepotvrdil asi pred 2–3 mesiacmi z Ázie. A snažím sa obmedziť osobný styk s hosťami a riešiť veci po telefóne,“ prezradil prenajímateľ bytu Ján.

V prípade potreby apartmán zavrie

Pre hostí pridal aj popis pokynov k prevencii a odporúčaní proti Covid-19 a súčasne postup v prípade odhalenia nakazenia sa týmto vírusovým ochorením.

Ján ďalší vývin situácie ohľadom Covid-19 na Slovensku a vo svete podľa jeho vlastných slov pravidelne sleduje. „V prípade potreby budem zvažovať aj zrušenie nasledujúcich rezervácii z mojej strany a uzavretie Apartmánu na neurčito,“ dodáva.

Ak máte firmu alebo ste SZČO a chcete sa podeliť o váš príbeh, napíšte nám na nitra@global24.sk!

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Čo bude ďalej? Nitrianskych podnikateľov pripravuje koronavírus o živobytie
4
Galéria
Zdroj: Ján Macák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM