Lucia Lauková Správy

Hradná katedrála veriacich neodmieta: Modlia sa v určitých hodinách

Z vážnej obavy o zdravie ľudí boli na celom Slovensku zrušené bohoslužby. Do niektorých kostolov však stále prichádzajú ľudia.

Ilustračný obrázok k článku Hradná katedrála veriacich neodmieta: Modlia sa v určitých hodinách
Zdroj: TASR

Nedávno sme písali o prípade z Horných Lefantoviec, kde farnosť necháva otvorený kostol pre tzv. súkromné modlitby. Veriacich na ne nepozýva, ale kňaz bude slúžiť omše. Veriaci sa s ním môžu modliť bez toho, aby opúšťali svoje domy.

Brány úplne neuzavrela ani katedrála – Bazilika sv. Emeráma v Nitre, ktorú môžu veriaci navštíviť v určitých hodinách.

„V súlade so stanoviskom KBS zo dňa 10. marca 2020, v ktorom sa uvádza, že „tam, kde je to možné, kostoly nech zostanú pre súkromnú modlitbu otvorené,“ si Vás dovoľujeme informovať, že v Katedrále-Bazilike sv. Emeráma v Nitre bude v dňoch od 11. do 23. marca 2020 možnosť v čase od 14:00 do 16:00 hod. súkromne sa pomodliť pred vystavenou Najsvätejšou Oltárnou sviatosťou a prosiť Pána aj za všetkých chorých, za lekárov, zdravotné sestry a ostatný ošetrujúci personál. V tom istom čase bude tiež priestor k individuálnemu pristúpeniu k sviatosti zmierenia prípadne na duchovný rozhovor s kňazom,“ píše v ozname Biskupský úrad v Nitre.

Stanovisko hygienikov

O vyjadrenie v súvislosti s otvorenými kostolmi a svätými omšami sme požiadali Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre. Vedúca oddelenia hygieny životného prostredia RÚVZ v Nitre Mária Kraváriková pripomína, že sväté omše sú zaradené medzi hromadné podujatia a Ústredný krízový štáb, ktorý je koordinačným orgánom vlády Slovenskej republiky na riešenie krízovej situácie mimo času vojny a vojnového stavu s účinnosťou od 10.3.2020 zakázal organizovať a usporadúvať hromadné podujatia, športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy po dobu 14 kalendárnych dní.

„Pri hromadných podujatiach dochádza k stretnutiu väčšieho počtu ľudí, môže dôjsť k ďalšiemu šíreniu tohto ochorenia. Opatrenie zákazu hromadných podujatí je jedným z najefektívnejších opatrení na zabránenie vzniku epidémie a je jedným z dôležitých nástrojov na zamedzenie šírenia ochorenia,“ pokračuje vedúca oddelenia Mária Kraváriková.

Ako dodáva, cieľom tohto dočasného opatrenia, ktorým sa okrem iných hromadných podujatí zakázali aj a iné bohoslužobné zhromaždenia za účasti veriacich je, že v prípade svätých omší ide o podujatia, na ktorých sa vo väčšom počte zhromažďujú osoby, ktoré sú koronavírusom najviac ohrozené, napríklad seniori, ľudia trpiaci rôznymi chronickými ochoreniami, u ktorých je riziko nakazenia väčšie a následný priebeh ochorenia má zväčša ťažký priebeh a štatisticky najčastejšie vedie k smrti.

Usmernenie Úradu verejného zdravotníctva SR k usporadúvaniu ostatných cirkevných obradov:

  • usporiadať iba tie obrady, ktoré nie je možné odložiť,
  • tam, kde je to možné, prednostne usporadúvať obrady v exteriéroch,
  • obrady usporadúvať iba pre skupiny s čo najmenším počtom osôb,
  • z obradov úplne vylúčiť osoby, ktoré majú nariadenú karanténu alebo akékoľvek príznaky respiračného infekčného ochorenia.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM