Lucia Lauková Kultúra

Oponický hrad chránil Nitru i okolie: Zaujímavosti odhalí prehliadka s výkladom

Vedeli ste, že vyše 700 rokov starý hrad Oponice mal chrániť Nitru a okolie pred vpádmi Tatárov? Ďalšie zaujímavosti sa môžete dozvedieť na komentovanej prehliadke.

Ilustračný obrázok k článku Oponický hrad chránil Nitru i okolie: Zaujímavosti odhalí prehliadka s výkladom
Zdroj: YouTube.com

Milovníci histórie i turistiky budú môcť načerpať nové informácie a poznatky o Oponickom hrade. Katedra archeológie UKF v Nitre a občianske združenie Apponiana si pripravili pútavé podujatie, na ktorom budú, okrem iného, predstavené aj miestne archeologické nálezy.

„Tento vyše 700-ročný hrad plnil funkciu strážnej pevnosti na ochranu Nitry a okolia pred nájazdmi Tatárov. Tatárom síce odolal, ale husitské vojská ho dobyli v roku 1430, pričom ho značne poškodili,“ píše Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre na sociálnej sieti.

Viac zaujímavostí prezradia študenti UKF v sobotu 15. septembra od 14.00 do 16.00, kedy sa bude konať prehliadka sprístupnených častí hradu s odborným výkladom o histórii, prebiehajúcom výskume a obnove hradu.

Postarané bude aj o deti, pre ktoré si organizátori pripravili program. „Starší sa zábavnou formou dozvedia niekoľko informácií o histórii a živote na hrade alebo si môžu vyskúšať výrobu kachlíc. Pre najmenších bude pripravené modelovanie, kreslenie či hod na terč,“ píše sa v programe.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM