Rôzne

Z ruiny nádherný kaštieľ: Oponice navštívil Roosevelt aj indický maharadža

História kaštieľa v Oponiciach je bohatá. Postaviť ho dali Apponyiovci, ktorí v ňom hostili množstvo významných a zaujímavých ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Z ruiny nádherný kaštieľ: Oponice navštívil Roosevelt aj indický maharadža
Zdroj: YouTube.com

Kaštieľ zo 17. storočia v Oponiciach bol zrekonštruovaný v roku 2011. Obnovená usadlosť vítala vzácnych hostí už za čias Apponyiovcov, ktorí nechali kaštieľ postaviť.

Prestížni hostia

V renesančnom kaštieli hostili jeho majitelia množstvo významných a zaujímavých ľudí. Patrili k nim bratia amerického prezidenta Roosevelta aj samotný Theodore Roosevelt v roku 1910, indický maharadža či americký miliardár Thomas Cordeza, ktorý sa plavil spolu so svojou matkou na Titanicu. Na biliardovom stole tancovala a spievala afroamerická speváčka Josephine Bakerová, múza Hemingwaya či Picassa.

Mimoriadne vzácna knižnica

Súčasťou kaštieľa je mimoriadne vzácna Apponyiovská knižnica. Patria štátu a sú v správe Slovenskej národnej knižnice v Martine. Knižnica je návštevníkom sprístupnená celoročne, prehliadka je spoplatnená.

Najstaršou knihou je dielo Isokrata zo švajčiarskeho Bazileja z roku 1505. Mimoriadne vzácne sú však i diela Machiavelliho či Pietra Arutina z prvej polovice 16. storočia, Michelangela Buonarrotiho, Berniniho, Borrominiho, Leonarda da Vinciho. Návštevníci nájdu v knižnici aj diela Kanta, Fichteho, Schillera, Goetheho či Rousseaua.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM