Kultúra

Zaujímavé exponáty v múzeu: Unikátne preparáty a fotky z prírody

Neexistuje lepšie využitý čas ako ten, ktorý strávime v prírode. Tentokrát je formou novej expozície prezentovaná v múzeu, kde v rámci aprílových dní ochrany prírody kráča ruka v ruke s tvorivým duchom organizátorov výstavy.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé exponáty v múzeu: Unikátne preparáty a fotky z prírody
Zdroj: Dnes24.sk

Ak ochranári čosi stelesňujú, tak je to sen o zdravých lesoch, čistej vode, hojnom počte vtáčích druhov a zveri. Čím lepšie a presvedčivejšie argumenty uvádzajú, tým je šanca na ochranu životného prostredia vyššia. Ako sa im to podarilo 4. apríla, posúďte sami.

Aj na tento rok pripravili viacero zaujímavých vzdelávacích a prezentačných podujatí pre verejnosť, prostredníctvom ktorých upozornia na význam ochrany prírody a životného prostredia.

Veľkej popularite sa tešila akcia 4. apríla pri príležitosti Medzinárodného dňa vtáctva v Ponitrianskom múzeu v Zlatých Moravciach. Podujatie začalo na nádvorí MSKŠ príhovormi z radov odborníkov. Pozoruhodný je fakt, že zaujalo aj škôlkarov.

Do okruhu uznávaných ornitológov na Zlatomoravsku patrí Ľudovít Chládek vďaka svojim aktivitám v dlhoročných pozorovaniach, mapovaní hniezdisk a ochrane bocianov. Je aj koordinátorom aprílových dní ochrany prírody. Štvrtkové dopoludnie skoordinoval na jednotku.

„Prostredníctvom expozície CHKO Ponitrie z pútavých farebných panelov sa dozviete zaujímavosti o živote a druhoch vtáctva i zvieratách, o ich jedinečnosti, rozmanitosti i ohrození lesov na Slovensku,“ povedal Ľudovít Chládek v úvode akcie. V tomto roku je podujatie súčasťou osláv 900. výročia prvej písomnej zmienky o meste. Pokračuje výtvarnými prácami detí, premietaním filmov s ekologickou tematikou, diskusnými fórami a ďalšími sprievodnými akciami.

Vernisáž výstavy pod názvom Ochrana prírody a životného prostredia bola spojená s besedou s odborníkmi na danú tému Viktorom Mlynkom zo Správy chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Ponitrie, Sylviou Strakovou z Arboréta Mlyňany, Mariánom Tomajkom, šéfom Záhradníckych služieb, Jozefom Šabom z odštepného závodu Lesy Topoľčianky, Slovenskej ornitologickej spoločnosť BirdLife, Ponitrianskeho múzea a zlatomoravskej samosprávy.

Chýbal mikrofón, po príhovore aj primátor.

Jednotlivci fandiaci rôznym konšpiračným teóriám riešili neozvučenie akcie. „Žeby zvukára ukradli?“ „Vydarená akcia. Nevravím, že nemala žiadne nedostatky. To samozrejme nie. Napríklad ja by som mikrofón určite dala. Je to kus namáhavej a užitočnej práce. Organizátorom chcem poďakovať a zapriať veľa šťastia,“ hovorí návštevníčka podujatia.

Mládež to poňala ako reklamu na ticho a akési gesto a aj huncútstvo primátora. „Gesto, keď povedal, že nebude mikrofón, lebo sme v prírode. Huncútstvo, keď nás pozval do úradu, aby sme zistili, či sa fláka,“ so smiechom opisuje zážitok z prejavu starší žiak. Odchod primátora si nevšimol. Samozrejme, že bez ozvučenia toho veľa nepočuli, najmä takí čo stáli vzadu. Samotná výstava sa im páčila. „Sú tu pozoruhodné exponáty, vrele všetkým výstavu odporúčame.“

Medzi vystavenými exponátmi možno vidieť rôzne druhy preparovaných vtákov a cicavcov. Aby bola výstava zaujímavá, sú tu aj panely so stovkami unikátnych fotografií zo sveta živočíchov a rastlín. Výstava, ktorá má formu novej expozície, v Ponitrianskom múzeu v Zlatých Moravciach potrvá do konca apríla.

Anna Mondočková/mo­ravce24/

Múzeum
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM