Lucia Lauková Správy

Odborári hovoria o napätí v Jaguari: Dôvodom majú byť platové a pracovné podmienky

Moderné odbory a Jaguar Land Rover zatiaľ nenašli spoločnú reč v oblasti odmeňovania. Podľa odborárov je atmosféra v automobilke už niekoľko mesiacov veľmi napätá.

Ilustračný obrázok k článku Odborári hovoria o napätí v Jaguari: Dôvodom majú byť platové a pracovné podmienky
Zdroj: TASR

Zahájenie výroby v nitrianskom závode britskej automobilky Jaguar Land Rover v Nitre je naplánované na jeseň tohto roka. Moderné odbory Jaguar Land Rover Slovensko vyjadrili na sociálnej sieti obavy z toho, že pri spustení výroby nebude mať kto pracovať. Závod však opodstatnenie týchto obáv nepotvrdil.

„Výsledky rokovaní neovplyvnia prevádzku nášho závodu v Nitre a výrobu začneme na jeseň v súlade s plánom, ako sme ho od začiatku komunikovali,“ uviedla Miroslava Remenárová, manažérka pre podnikové záležitosti automobilky Jaguar Land Rover Slovakia.

Napätá atmosféra

„Atmosféra v podniku je už niekoľko mesiacov veľmi napätá. Síce chápeme, že začíname, ale sme to my zamestnanci, ktorí bojujeme s aktuálnymi pracovnými podmienkami a nízkym mzdovým ohodnotením, ktoré sa ani len nepribližuje štandardom EU. Máme za to, že aj slovenskí zamestnanci Jaguar Land Rover, majú právo byť platení dôstojne ako ich kolegovia z Veľkej Británie,“ píšu moderné odbory na sociálnej sieti.

Podľa manažérky pre podnikové záležitosti automobilky Jaguar Land Rover Slovakia, Miroslavy Remenárovej, prebiehajú kolektívne rokovania v atmosfére otvoreného dialógu. „Sme presvedčení, že dospejeme k uspokojivému výsledku pre obe strany,“ povedala manažérka pre podnikové záležitosti automobilky, Miroslava Remenárová.

Zvýšenie platov

Odbory žiadajú aby aktuálne mzdy vo výrobe začínali na úrovni 1,3 násobku priemernej mzdy v Nitrianskom kraji. Okrem toho žiadajú 10-minútové prestávky pre zachovanie bezpečného pracovného režimu a 2 dni dovolenky nad rámec zákona za každý týždeň celozávodnej dovolenky, ktorú určuje zamestnávateľ.

V kategórii A žiadajú odbory navýšenie platu o 13,54 % zo základu 650 eur na 738 eur, v kategórii A+ žiadajú o zvýšenie platu z 892 eur na 957 eur a pre kategóriu B žiadajú zdvihnúť plat zo základu 1196 eur na 1261 eur.

S tým však podľa odborov automobilka nesúhlasila. Jaguar Land Rover má podľa odborov pripraviť do ďalšieho stretnutia novú „finálnu“ ponuku odmeňovania.

Hľadajú nových ľudí

Manažérka Miroslava Remenárová pripomenula, že v nitrianskom závode aktuálne Jaguar zamestnáva 1 400 pracovníkov, z ktorých 98% tvoria zamestnanci zo Slovenska.

„Pre tých, ktorí majú záujem pridať sa do nášho tímu Jaguar Land Rover v Nitre, je k dispozícii konkurencieschopný a atraktívny balíček finančných aj nefinančných benefitov, vrátane príležitostí v oblasti vzdelávania, získavania medzinárodných skúseností a kariérneho rozvoja v globálnom prostredí,“ povedala Remenárová.

„Výrobu nášho legendárneho vozidla Land Rover Discovery spúšťame na jeseň, a tak aktuálne pokračujeme v obsadzovaní pozícií do nášho špičkového tímu v Nitre,“ avizovala Miroslava Remenárová, manažérka pre podnikové záležitosti automobilky JLR Slovakia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM