Tlačové správy

Kandidát na poslanca NSK Juraj Richter: Rodiny v sociálnych bytoch čelia veľkému PROBLÉMU

Predseda vlády, minister financií a bývalý minister hospodárstva tvrdia, že nám nič nehrozí, ale klamať sa nemá. Vysvetľuje Juraj Richter.

Ilustračný obrázok k článku Kandidát na poslanca NSK Juraj Richter: Rodiny v sociálnych bytoch čelia veľkému PROBLÉMU
Zdroj: Juraj Richter

Na začiatok treba uviesť, že asi všetci si spomíname na video, kde bábkový premiér Eduard Heger vysvetľoval občanom, ako budú platiť za ceny energií rovnako len v inej výške. Richter v článku vysvetľuje, v čom je problém. Pozrime sa, ako prázdne sľuby, že občanom v regiónoch nič nehrozí, fungujú.

Obec Dolné Lefantovce postavila pre svojich občanov sociálne nájomné byty. Takéto nájomné byty vedia obce postaviť vďaka úveru cez Štátny fond rozvoja bývania a ten následne splácajú z nájomného. Výška úveru je často 70 % obstarávacej ceny s dobou splácania 30 až 40 rokov. Obec Dolné Lefantovce s celkovým počtom obyvateľov 700 postavila za posledné obdobie 50 nájomných bytov, v ktorých býva 180 obyvateľov. Taktiež je potrebné uviesť, že obce v snahe pomôcť sociálnym rodinám vyčlenili na uvedený účel lukratívne pozemky. Podmienky výstavby z časti určuje štát. Richter uvádza fakt, že sociálne nájomné byty a ich bytové jednotky nemajú vlastný kotol. Táto podmienka má opodstatnenie z pohľadu údržby a stavebných nákladov.

Štát spoločne s mestami a obcami zákonom stanovuje podmienky, kto v danom sociálnom nájomnom byte môže bývať. V praxi to je to takto. Príjem nemôže presiahnuť 3-násobok životného minima, v niektorých prípadoch 4-násobok životného minima. Len pre ilustráciu výška životného minima je na jednu osobu 234,43 eur. Ďalšie podmienky stanovuje samotné mesto alebo obec prostredníctvom všeobecne záväzných nariadení.

Amaterizmus na najvyšších postoch kvitne

Juraj Richter poukazuje na šokujúci problém. Štát určil, že bude regulovať spotrebu zemného plynu do výšky 100 000 kWh. Rodina v sociálnom nájomnom byte takúto hodnotu nepresiahne, ale keďže obec nie je domácnosť, regulácia sa na ňu nevzťahuje. Výška platieb za dodávku tepla a teplej vody pre nájomníkov v obecných bytoch so spoločnou kotolňou presiahne 100 000 kWh a tým pádom platí trhová cena. V praxi to znamená, že rodiny žijúce v sociálnych bytoch majú cca 6-krát vyššiu cenu za dodávky tepla a teplej vody ako rodiny bývajúce napríklad v rodinných domoch. Najväčší paradox je ten, že nájomníci v obecných bytoch nie sú explicitne vymenovaní v zákone ako zraniteľné osoby. Obec alebo mesto nezastupuje vlastníkov nájomných bytov, ale len nájomníkov a nemá nárok na regulovanú cenu.

Z čoho to majú ľudia platiť ?

Obec Dolné Lefantovce už dostala oznámenie, že zatiaľ čo tento rok platila 114 eur za MWh, tak od nového roka to bude 618 eur za MWh. K tejto sume treba pripočítať distribučné poplatky a rezerváciu prúdu. Tento problém treba urgentne riešiť, avšak pri kvalite nášho ministra financií očakávam, že vo svojom ďalšom skvelom nápade oznámi samosprávam, že mestá a obce majú dostatok financií z podielových daní a budú to vedieť zaplatiť.

„Nitriansky samosprávny kraj stojí aj pred takýmito výzvami od nového roka a na to potrebuje skúsenosti, odbornosť, rozvahu a vládu, ktorej občania v regióne aj v tom našom veria,“ poukazuje Richter.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Objednávateľ kampane: Mgr. Juraj Richter, Buková 29, Nitrianske Hrnčiarovce 95101

Zdroj: Juraj Richter
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM