Lucia Lauková Správy Samospráva

Info pre vodičov: Úsek rýchlostnej cesty R1A smer Lehota ostáva spoplatnený

Podľa slov primátora Nitry, mesto žiadalo ministerstvo dopravy o nespoplatnenie úseku R1A v smere na Lehotu. Prečítajte si stanovisko rezortu.

Ilustračný obrázok k článku Info pre vodičov: Úsek rýchlostnej cesty R1A smer Lehota ostáva spoplatnený
Zdroj: TASR

Podľa slov primátora Nitry požiadalo mesto Ministerstvo dopravy a výstavby SR o predĺženie nespoplatneného úseku rýchlostnej cesty R1A pri Nitre o 2,2 kilometra až po most pri Lehote, tzv. malé Apollo. V súčasnosti je nespoplatnený úsek rýchlostnej cesty od kruhového objazdu pod Zoborom po výjazd z R1 na Hlohovec. Ako uviedol Andrej Jančovič z MsÚ v Nitre, hlavným dôvodom ohľadne nespoplatnenia bolo, že ide o úsek, ktorý je často využívaný občanmi. O tom či dostanú obyvatelia takúto úľavu alebo nie rozhodlo ministerstvo dopravy.

Úsek ostáva spoplatnený

Podľa hovorkyne rezortu však žiadosť neprišla z mesta Nitra, ale z Nitrianskeho samosprávneho kraja. „Žiadosť o nespoplatnenie tohto úseku nám bola adresovaná z Nitrianskeho samosprávneho kraja i obcí Lehota a Veľké Zálužie. Požiadavkou sme sa zaoberali a dospeli sme k názoru, že rýchlostná cesta je nadštandardným typom komunikácie umožňujúca pohodlné, rýchle a bezkolízne dopravné spojenie medzi dôležitými centrami štátneho a medzinárodného významu. Spoplatnenie takéhoto nadštandardného typu komunikácií je bežné aj v iných krajinách,“ povedala Karolína Ducká, hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby SR. Ako potvrdila Karolína Ducká, úsek ostáva spoplatnený.

Ceny diaľničných známok

Ako ďalej uviedla finančné prostriedky z predaja diaľničných známok slúžia na údržbu diaľnic a rýchlostných ciest a zároveň na rozširovanie siete diaľnic a rýchlostných ciest. „Navyše cena ročnej diaľničnej známky je už ôsmy rok (od roku 2011) rovnaká a je v regióne najnižšia (Česko 59 eur, Rakúsko 87,30 eur, Slovinsko 110 eur, Maďarsko 138 eur),“ hovorí Ducká. Na Slovensku je to 50 eur.

„Vodiči, ktorí si zakúpia diaľničnú známku, môžu využívať viac ako 630 km spoplatnených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska, nielen konkrétny jeden úsek rýchlostnej cesty R1A,“ doplnila hovorkyňa rezortu dopravy, Karolína Ducká.

Môžu ísť po ceste III. triedy

Podľa slov Karolíny Duckej z ministerstva dopravy, má každý občan tiež možnosť výberu a popri spoplatnenej sieti diaľnic a rýchlostných ciest môžu občania dotknutých obcí Veľké Zálužie a Lehota bezplatne využívať paralelnú cestu III. triedy III/1674 vo vlastníctve a správe Nitrianskeho samosprávneho kraja, ktorá primárne slúži len dopravnej obsluhe týchto dvoch obcí, alebo využívať pri cestovaní prostriedky verejnej dopravy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM