Lucia Lauková Správy Samospráva

Nebezpečná križovatka pri Chrenovskom moste: Za hodinu ňou prejde vyše tisíc áut

Mesto hľadá riešenia dopravy na križovatke pri Chrenovskom moste. Radnica dala vypracovať dopravný prieskum.

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečná križovatka pri Chrenovskom moste: Za hodinu ňou prejde vyše tisíc áut

Nitrianska radnica nechala vypracovať dopravný prieskum na križovatke, ktorá spája Chrenovský most s centrom mesta. Pre nehody a kolízie áut s chodcami ju mnohí Nitrania považujú za nebezpečnú. Situáciou sa už zaoberali aj mestskí poslanci, ktorí pred časom svojím uznesením uložili magistrátu, aby dopravu v tomto úseku preveril.

Tisíc áut za hodinu

Mesto si nechalo vypracovať dopravný prieskum, ktorý ukázal, že napríklad v čase rannej špičky cez križovatku Kmeťkovej ulice, Wilsonovho nábrežia a Chrenovského mosta prechádza v priebehu jednej hodiny viac ako 1000 áut, ktoré sa na štyroch priechodoch stretávajú so 150 chodcami. Počas popoludňajšej dopravnej špičky je počet chodcov v tomto úseku takmer dvojnásobný.

Okružná križovatka

Do križovatky v súčasnosti prúdia autá zo sídliska Chrenová, od neďalekého obchodného centra, z Wilsonovho nábrežia, ktoré je súčasťou vnútorného mestského okruhu i priamo z centra mesta. Dopravnú situáciu by mohla zjednodušiť okružná križovatka. Jej výstavba je však podľa viacerých mestských poslancov nereálna, pretože na takéto stavebné riešenie v danej lokalite nie je dosť priestoru.

Zrušenie priechodu

Odborná firma, ktorá posudzoval dopravnú situáciu v okolí Chrenovského mosta, navrhla aj iné riešenia. „Odporúčame zrušiť priechod pre chodcov na Wilsonovom nábreží, ktorý je najmenej zaťažený chodcami a v budúcnosti uvažovať so zriadením svetelne riadenej križovatky spolu s dopravným riešením aj križovatky ulíc B. Slančíkovej a Nábrežie mládeže na druhej strane Chrenovského mostu,“ konštatuje sa v návrhu.

Navrhli jednosmerky

Mestská rada okrem toho odporučila radnici uvažovať aj o zjednosmernení niektorých komunikácií, ktoré sa napájajú na most, prípadne hľadať spôsob, ako by sa nebezpečná križovatka dala aj za súčasných podmienok prebudovať na okružnú.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM