Lucia Lauková Správy

Chrenovský most v Nitre zmení farbu: Svietiť bude na modro

Chrenovský most sa pridá k ďalším objektom vo svete, ktoré budú svietiť na modro. Dôvodom bude Svetový deň povedomia o autizme.

Ilustračný obrázok k článku Chrenovský most v Nitre zmení farbu: Svietiť bude na modro
Zdroj: TASR

V rámci celosvetovej kampane Rozsvieť modrú, ktorá pochádza z iniciatívy jednej z najvýznamnejších svetových organizácií v oblasti autizmu, Autism Speaks, sa rozsvietia objekty po celom svete na modro. K tým sa aj tento rok pripojí Chrenovský most v Nitre.

Ide o symbolický prejav spolupatričnosti s osobami, ktoré trpia autizmom, alebo sa o ne starajú. Ako informuje radnica, Chrenovský most zmení farbu, keď v noci z 1. na 2. apríla, z 2. na 3. apríla bude osvetlený na modro.

Svetový deň povedomia o autizme

Za Svetový deň povedomia o autizme bol v roku 2007 vyhlásený Organizáciou spojených národov 2. apríl. Porucha autistického spektra (ASD- Autism spectrum disorder) je rodina vysoko genetických, heterogénnych ochorení, charakterizovaných deficitom v oblasti sociálnej interakcie a komunikácie a neobvyklým opakovaným správaním. Odhaduje sa, že 1 % všetkých detí má ASD, čo je častejšie ako pri rakovine u detí, detských diabetes a detských AIDS dohromady. Odhadom sú 3 milióny pacientov v EÚ, 1,5 milióna v USA a desiatky miliónov na celom svete ovplyvnených ASD.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM