Lucia Lauková Kultúra

Cez Nitriansky kraj povedie Cyrilo-metodská cesta: Rozdelená je na dve vetvy

Cyrilo-metodská cesta prepojí významné historické miesta. Mnohé z nich sa nachádzajú na území Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Ilustračný obrázok k článku Cez Nitriansky kraj povedie Cyrilo-metodská cesta: Rozdelená je na dve vetvy
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Na území Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) vzniká pútnická Cyrilo-metodská cesta. Súčasťou realizácie projektu vybudovania a oživenia trasy Európskej kultúrnej cesty sv. Cyrila a Metoda je aj zabezpečenie jej trvalej udržateľnosti pre budúcnosť formou realizácie konkrétnych aktivít, ktoré prispejú k zatraktívneniu cesty či poskytnutiu zážitkov pre turistov alebo pútnikov.

Osveta i vzdelávanie

„Tieto aktivity zároveň umožnia aj osvetu a zážitkové vzdelávanie pre študujúcu mládež i dospelých v záujme prehĺbenia a zachovania národnej pamäti na Cyrilo-metodské duchovné a kultúrne dedičstvo či tradíciu a ich význam pre Slovensko a Európu,“ informoval Tibor Ujlacký, koordinátor budovania Cyrilo-metodskej cesty v NSK.

Trasa cesty

V rámci trasy Cyrilo-metodskej cesty z Velehradu do Solúna a Ríma sú plánované dve vetvy. Jedna bude smerovať z veľkomoravských hradísk v Pobedime a v Ducovom cez Nitriansku Blatnicu s Rotundou sv. Juraja, cez Bojnú ako hospodárske a politické centrum Nitrianskeho kniežatstva a Veľkej Moravy až po Nitru ako mocenské centrum Nitrianskeho kniežatstva. Druhá vetva povedie z Mikulčíc cez Šaštín a hradisko v Majcichove po Močenok ako rodisko sv. Gorazda opäť až do Nitry. V ďalšom období by mala byť trasa rozšírená z Nitry smerom ku Štúrovu a Komárnu až do Maďarska do Blatnohradu.

Podporovatelia projektu

Partnermi NSK sú v tomto projekte Združenie Európskej kultúrnej cesty sv. Cyrila a Metoda, Juhomoravský kraj, Zlínsky kraj, Trnavský samosprávny kraj, Místní akční skupina Buchlov, Slovenský dom Centrope a Mendelova univerzita Brno. V Nite patria medzi hlavných podporovateľov budovania cesty mesto Nitra, Nitrianske biskupstvo, Archeologický ústav SAV a Univerzita Konštantína Filozofa.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM