Lucia Lauková Rôzne Rôzne

Zaujímavý projekt: Naprieč našim krajom povedie Cyrilo-metodská pútnická cesta

Poslanci NSK schválili vybudovanie Cyrilo-metodskej pútnickej cesty. Tá prepojí významné historické miesta, medzi ktorými územie Nitrianskeho kraja nemôže chýbať.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavý projekt: Naprieč našim krajom povedie Cyrilo-metodská pútnická cesta
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Cez územie Nitrianskeho kraja bude viesť Cyrilo-metodská pútnická cesta. Informuje o tom oficiálny FB profil mesta Nitra. „Zastupiteľstvo NSK 4. júla 2016 schválilo dva materiály, ktoré sa týkajú vstupu NSK do projektu pod názvom ´Páteřní poutní stezka sv. Cyrila a Metoděje v moravskoslo­venském přihraničí´ spolufinancovania projektu a pristúpenie k Dohode o spolupráci partnerov na jeho realizácii,“ uvádza mesto Nitra na svojom FB profile.

Finančný príspevok

Ako ďalej uvádza mesto Nitra, popri Zlínskom a Juhomoravskom kraji na ňom participujú aj Trnavský, Trenčiansky a Žilinský samosprávny kraj. NSK je členom a partnerom Združenia Európskej kultúrnej cesty Sv. Cyrila a Metoda. Toto združenie poskytne kraju nenávratný finančný príspevok.„Územie NSK je neoddeliteľnou súčasťou trasy Cyrilo-metodskej cesty z Velehradu do Ríma. V rámci nej sú plánované dve vetvy,“ uvádza mesto Nitra.

Cesta sa delí na dve vetvy

Jedna vetva povedie z veľkomoravských hradísk v Pobedime a v Ducovom cez Nitriansku Blatnicu s Rotundou Sv. Juraja, cez Bojnú ako hospodárske a politické centrum Nitrianskeho kniežatstva i Veľkej Moravy až po Nitru ako mocenské centrum Nitrianskeho kniežatstva. Ako informuje mesto Nitra, druhá vetva vedie z Mikulčíc cez Šaštín a hradisko v Majcichove až po Močenok ako rodisko Sv. Gorazda opäť až do Nitry. V ďalšom období bude trasa rozšírená smerom ku Štúrovu a Komárnu až do Maďarska do Blatnohradu.

Rozvoj cestovného ruchu

V prvej etape budovania cesty na území NSK budú vyznačené trasy popri existujúcich cyklotrasách, nebude chýbať popis turisticky a historicky atraktívnych miest a pamätihodností súvisiacich s misiou sv. Cyrila a Metoda a Veľkou Moravou. Trasa bude zahrnutá do informačných systémov a turistických sprievodcov. „V druhej etape sa budú realizovať aktivity, ktoré prispejú nielen k zatraktívneniu cesty, či poskytnutiu zážitkov pre turistov, alebo pútnikov, ale umožnia aj osvetu a zážitkové vzdelávanie pre študujúcu mládež i dospelých v záujme prehĺbenia a zachovania národnej pamäti na Cyrilo-metodské duchovné a kultúrne dedičstvo, či tradíciu a ich význam pre Slovensko a Európu,“ dodáva mesto Nitra. Projekt by mal prispieť k rozvoju turistického a cestovného ruchu a s tým spojených služieb.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM