Lucia Lauková Kultúra

Mestské slávnosti Pribinove a Cyrilo-metodské dni: Nitra začala s ich prípravou

Pod Zoborom sa začali prípravy na pravidelné letné slávnosti i oslavy udelenia mestských výsad. Tešiť sa môžete na festivaly, jarmoky a zaujímavé vystúpenia.

Ilustračný obrázok k článku Mestské slávnosti Pribinove a Cyrilo-metodské dni: Nitra začala s ich prípravou
Zdroj: TASR

Nitra sa už začala pripravovať na pravidelné letné slávnosti i oslavy udelenia mestských výsad. Konať sa budú 4. až 6. júla, ich súčasťou bude podujatie Nitra, milá Nitra i Pribinove a Cyrilo-metodské dni. V rovnakom čase sa bude v meste konať aj medzinárodný festival vysokoškolských folklórnych súborov Akademická Nitra.

Národná púť

Súčasťou osláv bude 5. júla aj pravidelná národná cyrilo-metodská púť. „V tento deň bude pre verejnosť otvorený celý areál Nitrianskeho hradu s novou expozíciou hudobných nástrojov. Návštevníci sa môžu tešiť aj na novinky v archeoskanzene na Martinskom vrchu a tiež na expozície v zoborskom kláštore," uviedla Ľudmila Synaková z mestského úradu.

Pribinova Nitrava

Podhradie bude aj tento rok patriť historickému festivalu včasno-stredovekého života Pribinova Nitrava. Súčasťou slávností budú tiež slovensko-česká filatelistická výstava Nitrafila, Slavica festival, jarmok ľudovo-umeleckých remesiel, konferencia na tému významných osmičkových výročí v dejinách Nitry a výstava Znovuobjavený starý archív mesta Nitry. V rámci bohatého programu budú do života uvedené aj nové publikácie.

Udelenie mestských výsad

Nitra sa okrem toho pripravuje aj na septembrové oslavy 770. výročia udelenia mestských výsad. „Tieto slávnosti zároveň 2. septembra odštartujú do celého Slovenska aj Dni európskeho kultúrneho dedičstva," doplnila Synaková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM