Peter Klimant Rôzne

Zahviezdil na celoslovenskej prehliadke: Matúšovi z nášho okresu sa ušlo veľkej pocty

Úspech pre Matúša z nášho okresu. Na celoslovenskej prehliadke ukázal svoj talent, ktorým si získal odbornú porotu. Tá ho následne odmenila veľkou poctou.

Ilustračný obrázok k článku Zahviezdil na celoslovenskej prehliadke: Matúšovi z nášho okresu sa ušlo veľkej pocty
Zdroj: TASR

Matúš Maraček z obce Obyce v okrese Zlaté Moravce sa stal laureátom jubilejných 20. Gorazdových organových dní (GOD), ktoré sa uskutočnili cez víkend vo Zvolene. GOD je celoslovenská prehliadka neprofesionálnych organistov. Odborná porota mala ťažkú úlohu určiť laureáta, preto udelila aj osobitnú Cenu poroty, a to Alžbete Miklášovej z Nitry. Uviedol to autor myšlienky a spoluautor projektu GOD Miroslav Holečko.

Desať organistov z celého Slovenska

Na jubilejnej organovej prehliadke sa zúčastnilo desať organistov z celého Slovenska. Predstavili sa s programovým blokom skladieb výlučne z originálnej organovej literatúry. Podmienkou účasti na prehliadke bolo uviesť minimálne dve skladby rôznych štýlových období, z toho jedno dielo J. S. Bacha. Organisti sa mohli predstaviť aj vo voľnej improvizácii, ktorá nebola povinná.

Prehliadka sa konala tak ako každý rok v priestoroch národnej kultúrnej pamiatky, na Zvolenskom zámku. Mala nesúťažný charakter. Vystúpenia organistov sledovala odborná porota, ktorej členmi boli vysokoškolskí pedagógovia – profesionálni organisti, účinkujúci okrem slovenskej aj na medzinárodnej scéne hry na organ. Odbornými dominantami podujatia boli semináre s úvodnými prednáškami lektorov.

Podľa predsedu poroty Mareka Vrábela úroveň podujatia z roka na rok stúpa. "Viacerí neprofesionálni organisti, aktívni účastníci festivalu sú v súčasnosti poslucháčmi, respektíve absolventmi VŠMU v Bratislave či Katolíckej univerzity v Ružomberku. Verím, že aj v budúcnosti bude možné sledovať týchto mladých zanietených organistov. Gorazdove organové dni sú pre nich odrazovým mostíkom na univerzity či koncertné pódiá.“

Štvrťstoročnica zrodu

V poradí 20. GOD, podobne ako ďalšie podujatia svätogorazdovskej tradície tvoria súčasť osláv Štvrťstoročnice zrodu svätogorazdovskej tradície a 26. Svätogoraz­dovských dní na Slovensku a Dekády svätého Gorazda na Slovensku 2005 – 2015. Trvalým poslaním Gorazdových organových dní je zvyšovať umeleckú, interpretačnú úroveň neprofesionálnych organistov, vytvárať priestor pre ich vzájomné stretnutia, výmenu skúseností a prezentáciu ich hry na kráľovskom hudobnom nástroji. Tiež konfrontovať výkony organistov i z pohľadu odborníkov, usmerniť ich činnosť a umelecký rast.

Usporiadateľmi 20. GOD Zvolen 2015 boli Banskobystrický samosprávny kraj, Podpolianske osvetové stredisko vo Zvolene, Národné osvetové centrum Bratislava, spoluusporiadateľmi mesto Zvolen, Spoločnosť svätého Gorazda Bratislava, Rada Konferencie biskupov Slovenska pre vedu, vzdelanie a kultúru a Cyrilometodská spoločnosť Bratislava.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM