Správy

Nitra po vzniku Československa: Obyvatelia riešili nedostatok "fajčiva" i vína, FOTO

Ako vyzerala Nitra v čase vzniku Československa a čo riešili jej obyvatelia? Odpoveď sa skrýva v nitrianskej kronike.

Ilustračný obrázok k článku Nitra po vzniku Československa: Obyvatelia riešili nedostatok "fajčiva" i vína, FOTO
17
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

Slovensko aj Česko si 28. októbra pripomínajú významnú historickú udalosť, vznik Československa. Tohtoročné 103. výročie je na Slovensku niečím výnimočné.

„Je to prvýkrát v dejinách samostatnej Slovenskej republiky, čo tento dôležitý deň našej histórie oslavujeme aj ako štátny sviatok,“ vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

Doteraz si Slováci vznik Československa pripomínali ako pamätný deň. Novelou zákona, ktorú schválili poslanci NR SR koncom minulého roka, sa to zmenilo.

„Vznik Československej republiky v októbri 1918 je jednou z najvýznamnejších udalostí našich moderných dejín. Bol výsledkom synergie viacerých výnimočných osobností, najmä však Tomáša Garriguea Masaryka a Milana Rastislava Štefánika,“ pripomenula prezidentka.

Príchod župana

Po rozpade Rakúsko-uhorskej monarchie sa historické zmeny začali diať aj v Nitre. O zaujímavých udalostiach sa dočítame v starších vydaniach mestského mesačníka, ktorý čerpal informácie z mestskej kroniky.

Veľkou udalosťou v Nitre, ktorá bola výsledkom vzniku Československa, bol príchod 1. slovenského nitrianskeho župana Ľudovíta Okánika. Cestou do Župného domu mali viať na mnohých domoch už slovenské zástavy.

Prečítajte si tiež

„Dňa 18. januára 1919 prišiel do Nitry zvláštny vlak, ovenčený a ozdobený slovenskými zástavami obsadený občanmi a občiankami z Uhorskej Skalice, ktorí vyprevádzali až sem prvého slovenského nitrianskeho župana Dr. Ľudovíta Okánika, farára z Uhorskej Skalice,“ stojí v mesačníku z roku 2013.

Reč nového župana mala vyvolať ohromný jasot a nadšenie.

Štrajk úradníkov

Nie všetci však zmenu vítali. Vo februári 1919 začala veľká časť maďarských nitrianskych zriadencov štrajk. „Chceli ním na rozkaz Budapešti (Pešti) český režim v Nitre znemožniť,“ píše sa v mesačníku.

Nedostatok „fajčiva“ a vína

Podľa kroniky muselo vtedajšie vedenie mesta riešiť aj kurióznejšie problémy. Jedným z nich bol nedostatok cigariet.

„Aby nedostatok fajčiva v Nitre vyriešili, požiadala mestská správna komisia dňa 22. marca 1919 tunajšie finančné riaditeľstvo, aby cigary, cigarety a tabak obyvateľom mesta Nitry sa vydával len na úradné poukážky,“ stálo v mestskej kronike.

Ďalším problémom bol aj nedostatok dreva a uhlia. Župný úrad sa mal postarať o riadne dodávanie dreva a uhlia pre mesto, ale aj o maximalizovanie cien dreva ako aj o zákaz vyvážania dreva z okolia Nitry.

Vtedajší obyvatelia mesta pod Zoborom sa mali v roku 1919 sťažovať aj na nedostatok vína. Z Nitry sa vraj vyvážalo veľmi mnoho vína do okolia, čo sa podľa kroniky začalo prejavovať na jeho nedostatku i zvyšovaní cien.

Ako vyzerala Nitra, keď vzniklo Československo, si môžete pozrieť v priloženej galérii!

Viac správ z Nitry

Život v Nitre po vzniku Československa
17
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM