Rôzne

Hokej v Nitre určite nevymrie, skandovať sa bude aj na Klokočine

Na najväčšom nitrianskom sídlisku Klokočina už onedlho vyrastie nový hokejový stánok, ktorý bude prístupný nielen pre mládež, ale aj pre širokú verejnosť! Na dostavbu by ste sa mohli tešiť už v marci tohto roka.

Ilustračný obrázok k článku Hokej v Nitre určite nevymrie, skandovať sa bude aj na Klokočine
Zdroj: Dnes24.sk

O tom , že hokej je jedným z najpopulárnejších športov pod Zoborom, nie je pochýb. Práve u nás vyrástli také hokejové osobnosti ako Jozef Stümpel, Ľubomír Kolník či Miroslav Kováčik. V súčasnom výbornom tabuľkovom postavení Nitry v extraligovej tabuľke sa naša hokejová aréna zaplní počas každého domáceho zápasu oslavujúc bielomodré farby. Je však možné , že veľká časť týchto hokejových nadšencov bude chodiť kvôli hokeju aj na iný štadión. Na najväčšom nitrianskom sídlisku Klokočina už niekoľko mesiacov vyrastá hokejová hala, v ktorej sa nebudú na hokej len pozerať , ale budú si ho môcť vyskúšať aj na vlastnej koži!

Výstavba tréningovej haly na Škultétyho ulici sa začala v septembri 2011. Útulný štadión rastie ako z vody a dokončenie stavebných prác sa odhaduje na marec 2013. Hala bude vybavená tribúnou, ktorá pojme 288 divákov, 6 šatňami, sprchami či sociálnymi zariadeniami. V areáli štadióna boli vybudované 2 parkoviská s celkovou kapacitou 36 miest a taktiež miestom pre zdravotne postihnuté osoby.

V útrobách štadióna sa nachádza strojovňa a tiež „snehová jama“ (pozri obrázok), ktorá bude likvidovať všetok sneh z prevádzky štadióna. O aktuálnom dianí na ľadovej ploche bude divákov upozorňovať digitálna časomiera. Zaujímavosťou je, že teplo, ktoré vznikne pri chladení ľadovej plochy, bude využité na ohrev vody a podlahové kúrenie v šatniach. Tréningová hala vyrastá na mieste , na ktorom sa predtým nachádzalo futbalové ihrisko s umelým povrchom. To by malo byť nahradené betónovým ihriskom nachádzajúcim sa nad hokejovým štadiónom. Aj toto ihrisko taktiež prejde rekonštrukciou.

Tento projekt bol financovaný zo súkromných zdrojov a mal by slúžiť občanom, organizovaným skupinám a všetkým nadšencom, ktorí túžia hrať hokej. Zo záujmom o využitie haly sa hlásia už aj školy z okolia. Samotná ľadová plocha, ktorá bude uložená na betónovom podklade, bude mať rozmery 56×26 metrov (spĺňa podmienky medzinárodnej hokejovej federácie IIHF, pozn. red.) a počíta sa s jej celoročnou prevádzkou. V prípade potreby je však možné ľadovú plochu kedykoľvek roztopiť.

Prázdne politické sľuby zmarené nedostatkom peňazí

Aj keď popularita tohto športuje veľmi vysoká, hokej na Slovensku krváca. Hoci po všetkých úspešných výsledkoch našich hokejistov politici sľubovali , že sa budú stavať nové štadióny a bude sa dbať väčší dôraz na podporu mládeže, vždy zostalo len pri sľuboch. Dôvod bol vždy ten istý – chýbajúce financie. Peniaze nie sú na trénerov, štadióny a rodičia si často nemôžu dovoliť, aby sa ich dieťa venovalo tomuto športu.

Avšak aj vďaka zatiahnutým nitkám na vyšších miestach budú mať kde mladí hráči v Nitre trénovať a aj keby sa z nich nestali hneď profesionálni športovci, aspoň zmysluplne vyplnia svoj voľný čas. Jedna lastovička síce leto nerobí , ale aj tento štadión je znakom toho, že ľudia , ktorým záleží na Slovenskom hokeji nevymreli…

autor, foto: Šimon Lacena

Hokejový štadión na Klokočine v Nitre
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM