Správy

Hlavu pod ňou skláňal aj Matej Korvín: Lipa zo Štitár zabodovala v ankete Strom roka

Spomedzi dvanástich finalistov získala mohutná lipa zo Štitár druhé miesto. V ankete o najkrajší Strom roka jej prišlo vyše 3 000 hlasov.

Ilustračný obrázok k článku Hlavu pod ňou skláňal aj Matej Korvín: Lipa zo Štitár zabodovala v ankete Strom roka
3
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

V poradí 18. ročníku ankety Strom roka zabodovala aj lipa veľkolistá zo Štitár. Mohutný strom sa týči do výšky 15 metrov a jeho obvod je 530 cm.

S počtom hlasov 3 191 získala vo finálne druhé miesto.

Stromom roka 2020 sa stal dub letný z Drnavy v okrese Rožňava. Strom získal 5 246 hlasov a bude reprezentovať Slovensko na medzinárodnej súťaži Európsky strom roka.

Tretie miesto patrí lipe malolistej z oravskej obce Zákamenné s 3105 hlasmi. Výsledky vyhlásila v piatok Nadácia Ekopolis.

Stovky rokov

Verejnosť si mohla vyberať z 12 finalistov. Lipa zo Štitár rastie pri kostolíku sv. Imricha.

„Oficiálne jej priznávajú 350 rokov, avšak podľa povestí i dobových kroník je jej vek omnoho vyšší,“ uvádza sa na stránke nadácie.

Má svoj príbeh

Okrem svojej krásnej koruny zaujme aj svojim príbehom. Kaplnku, na mieste terajšieho kostola, mal postaviť v 15. storočí gróf z Dolnej Malanty z vďaky za záchranu života jeho dcér, ktorým sa splašili kone zapriahnuté do koča. Vedľa nej mal zasadiť práve túto lipu.

„Lipka tak bola svedkom modlitieb mnohých pocestných, obyčajných ľudí ale aj Mateja Korvína, ktorý tu táboril v roku 1465, keď vyháňal husitov. Kaplnka sa časom rozrástla na kostolík a z malej lipky sa stala majestátna lipa,“ píše sa v popise na stránke nadácie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Pamätá aj Mateja Korvína: Obrovská lipa z neďalekej obce bojuje o titul strom ro
3
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM