Lucia Lauková Správy Samospráva

Zmeny vo výboroch mestských častí Nitry: Po novom budú rokovania verejné

Nitrianski poslanci chcú priblížiť prácu výborov mestských častí viac k občanom. Prijali viaceré zmeny.

Ilustračný obrázok k článku Zmeny vo výboroch mestských častí Nitry: Po novom budú rokovania verejné
Zdroj: Dnes24.sk

Pri zriaďovaní nových výborov v jednotlivých častiach Nitry dôjde v novom volebnom období k viacerým zmenám. Schválili ich mestskí poslanci na svojom decembrovom rokovaní.

Mesto má v súčasnosti sedem častí. Na ich spravovanie sú učené výbory mestských častí (VMČ), ktoré sa skladajú zo zvolených poslancov i verejnosti. Zastupiteľstvo na svojom rokovaní schválilo nový dodatok, ktorý mení niektoré zásady pri zriaďovaní VMČ.

Mestskí poslanci v diskusii hovorili o potrebe priblížiť prácu VMČ viac k občanom. Doteraz mohol byť napríklad podpredsedom výboru iba zvolený člen zastupiteľstva. Na základe návrhu poslanca Jána Vanča môže byť do tejto funkcie ustanovený aj člen VMČ z radov občanov.

Zastupiteľstvo schválilo aj návrh poslanca Petra Oremusa, na základe ktorého sa rokovania VMČ stávajú verejné. „Prítomní občania nemôžu zasahovať do priebehu rokovania samotného výboru mestskej časti. K bodom programu sa môžu vyjadriť na záver v diskusii. Dĺžku diskusného príspevku prítomných občanov schvaľuje výbor mestskej časti,“ konštatuje sa v schválenom materiáli.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM