Lucia Lauková Správy

Žiadny veľhad, ale užovka: Odchytený had v Nitre neprežil noc

Pred týždňom museli v centre mesta odchytiť exotického hada. Mestská veterinárka sa domnievala, že ide o veľhada kráľovského.

Ilustračný obrázok k článku Žiadny veľhad, ale užovka: Odchytený had v Nitre neprežil noc
Zdroj: TASR

Minulý týždeň sme vás informovali o odchyte plaza, ktorý ležal v tráve na Nábreží mládeže neďaleko Hotela River. O prípade informovala Mestská polícia v Nitre, ktorej hliadka bola na miesto privolaná. "Policajti skonštatovali, že ide zjavne o exotického veľhada kráľovského. Tento škrtič zrejme unikol z terária blízkej Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, alebo neznámemu nepozornému chovateľovi. Príslušníci privolali zmluvného veterinára a jeho pracovníčka hada odchytila,“ písala vtedy MsP v Nitre.

Kontaktovali sme herpetológa z SPU v Nitre, ktorý vyvrátil tvrdenie, že by z univerzitného vivária ušiel exotický had, ale na údajného veľhada sa pracovník herpetológ išiel pozrieť osobne. Na mieste zistil, že nešlo o veľhada kráľovského, ako sa zmluvná veterinárka domievala.

„Išlo o pomerne veľkého jedinca užovky červenej, latinsky elaphe guttata, anglicky corn snake, nejedovatého hada divoko žijúceho v južných oblastiach Severnej Ameriky až po severné Mexiko, ktorý dorastá až do dĺžky 140 – 200 cm,“ vysvetľuje nitrianska mestská polícia.

Had strávil noc na veterinárnej klinike v Nitre. Nasledujúceho rána sa nedožil. „Podľa pracovníčky Kancelárie komunikácie a práce s verejnosťou SPU v Nitre našiel univerzitný odborník hada už uhynutého bez známok života, podľa jeho názoru zrejme následkom zvýšeného stresu,“ uvádza MsP v Nitre. O vyjadrenie sme požiadali aj veterinárnu kliniku, ktorá hada odchytila, avšak do uzávierky sme odpoveď nedostali.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM