Lucia Lauková Správy

Lovci hadov vyrážajú do terénu aj v Nitre: Najčastejšie kvôli užovkám

Výskyt hadov v blízkosti ľudských obydlí je v tomto období častejší. Jedovatej vretenice sa v okolí Nitry báť nemusíte.

Ilustračný obrázok k článku Lovci hadov vyrážajú do terénu aj v Nitre: Najčastejšie kvôli užovkám
Zdroj: Róbert Kirchner

Za posledný mesiac bol herpetológ Robert Kirchner privolaný na odchyt hada v Nitre už niekoľkokrát. Podľa jeho slov sa najčastejšie vyskytujú na Zobore i v mestskom parku a hlavne v okolitých dedinách. Podobné výjazdy sa opakujú každý rok.

Veľakrát sa had skôr odplazí

„Ide hlavne o to že na jar a v lete je ich výskyt v blízkosti rodinných domov značne vyšší ako na jeseň kedy sa chystajú na hibernáciu. Väčšinou je to celé len na úrovni telefonátu – dohovor ľuďom, že o akého hada z najväčšou pravdepodobnosťou ide, prípadne pošlú fotografiu a určí sa im had, ktorého majú na pozemku (v kôlni, v pivnici alebo niekde na záhrade). Podľa toho sa riešia tieto akcie vždy s ohľadom na miesto výskytu, veľakrát sa ten had odplazí skôr ako by prišiel nejaký odchytový špecialista na miesto,“ vysvetľuje Robert Kirchner.

Ochrana hadov

Na pomoc však viackrát chodia špecialisti práve hadom ako človeku. Ako hovorí Robert Kirchner, človek je väčšie nebezpečenstvo pre hada ako je tomu naopak.

Hady sú zákonom chránené a jedným zo spôsobov ako ich chrániť je odchyt a vypúšťanie do ich prirodzeného prostredia.

„Samozrejme, interakcia medzi človekom a zvieraťom tu bude vždy, lenže najčastejšie končí smrťou hada, pretože ľudia majú z týchto zvierat strach a z toho dôvodu tieto zvieratá zabíjajú. V danom prípade zabíja nevedomosť tých ľudí,“ dodáva Robert. s tým, že ich cieľom je preto ochrana týchto ohrozených zvierat pred prípadným usmrtením, ktoré môžu vystrašení ľudia spôsobiť.

Najdlhší had v Nitre

V Nitre vás najčastejšie môže prekvapiť užovka obojková a užovka stromová. Prípadne sa môžte v menšej miere stretnúť s užovkou hladkou alebo užovkou fŕkanou. Ako upozorňuje Robert Kirchner, tieto druhy nie sú jedovaté a pre človeka nepredstavujú nebezpečenstvo.

„Najdlhší had, užovka stromová, merala vyše 1,6 m, ale to nebolo tento rok. Tento rok zatiaľ boli len okolo 1 až 1,2 m,“ hovorí herpetológ.

Výskyt vretenice

„V okolí Nitry sa vretenica severná, ako náš jediný zástupca jedovatého druhu hada prirodzene nevyskytuje. Ale treba si povedať aj to, že ak by aj prišlo k uhryznutiu jedovatým hadom, tak väčšina uhryznutí je suchých "dry bite“, to znamená, že do tela nám nevpustí toxín," prezradil herpetológ.

Navyše podľa slov Roberta Kirchnera, jed vretenice nepôsobí neurotoxicky, ale hemoragicky a hemolyticky. „Čo väčšinou spôsobuje "iba“ bolestivý opuch postihnutého miesta a vznik podliatin (hematómov)," dodáva.

Užovka obojková
Užovka obojková / Zdroj: Róbert Kirchner
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM