Lucia Lauková Kultúra

Zaujímavosti z obce pri Nitre: Švédom jej názov znel exoticky ako Kuala Lumpur

Žije v nej vyše 4-tisíc obyvateľov a preslávili ju bežecké preteky. Už viete, o ktorej obci v nitrianskom okrese je reč?

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti z obce pri Nitre: Švédom jej názov znel exoticky ako Kuala Lumpur
Zdroj: TASR

Hovoríme o obci Cabaj-Čápor, ktorá bola ešte pred niekoľkými rokmi v atletickom svete veľmi známou. Preslávili ju bežecké preteky, na ktorých pravidelne štartovali nielen najlepší bežci v bývalom Československu, ale aj atléti zo zahraničia. Nechýbali medzi nimi ani majstri Európy a olympijskí víťazi.

Majstrovstvá Československa

Tunajšie preteky vznikli ako dobrovoľnícka aktivita nadšencov pod vedením Vladimíra Moravčíka, rodáka z obce a aktívneho atléta. Prvý ročník zorganizovali 24. novembra 1973. Už nasledujúci bol zároveň aj Majstrovstvami Slovenska v cezpoľnom behu a tretí ročník komentoval Gabo Zelenay a Výbor atletického zväzu v Prahe rozhodol, že v Cabaji-Čápore sa uskutočnia v roku 1976 Majstrovstvá Československa v cezpoľnom behu.

Olympionici na štarte

Nasledujúci ročník pretekov už niesol názov Grand Prix Cabaj-Čápor, pod ktorým sa stal známym pre bežcov z celej Európy. V roku 1978 tu po prvý raz štartoval napríklad dvojnásobný olympijský víťaz Waldemar Cierpinski z NDR, ktorý tu pretekal s atlétmi z ďalších desiatich krajín a s československou bežeckou špičkou. V ďalších rokoch už v Cabaji-Čápore štartoval okrem Cierpinského aj majster Európy Leonid Moseev, víťaz Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach Vadim Sidorov či víťazka olympiády v Soule Oľga Bondarenková-Krencerová.

Exotika ako Kuala Lumpur

Podľa slov starostu obce Jozefa Ligača, väčšina účastníkov pretekov vôbec nevedela, že celá organizácia podujatia je iba na pleciach dobrovoľníkov. „Mnohí ani netušili, že také slávne preteky sa konajú v dedine, na vidieku,“ uviedol Ligač. Ako dôkaz ukázal preklad zápisu vedúceho švédskej výpravy Kenta Andersona na jednom z ročníkov Grand Prix Cabaj-Čápor. „Keď sme dostali na náš atletický zväz pozvanie na cross do Cabaja-Čápora, vôbec sme netušili, že ide o obec. Názov znel pre nás asi ako Kuala Lumpur. A tak aj pre tento exotický názov sme k vám pricestovali. To, čo sme u vás zažili, na to sa nedá nikdy zabudnúť,“ konštatuje sa v zápise.

Koniec pretekov

Bežecké preteky Grand Prix Cabaj-Čápor sa stali pevnou súčasťou kalendára Európskej atletickej federácie. Po úspešných 18 ročníkoch a po zmene režimu sa však z finančných dôvodov prestali organizovať. „Bola to veľká škoda a preto som bol veľmi rád, keď sa pri príležitosti 40. výročia vzniku Grand Prix zrodila myšlienka obnovenia tejto bežeckej tradície. Od roku 2013 sa tak v Cabaji-Čápore každú druhú októbrovú sobotu opäť stretávajú bežci z celého Slovenska a nechýba medzi nimi ani bežecká elita, napríklad aj maratónsky majster Slovenska z roku 2016 Jozef Urban,“ dodal Ligač.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM