Rôzne

Polárna žiara aj pád meteoritu: Pikošky z obcí pri Nitre, o ktorých vie málokto

Niečo sú len legendy, niečo fakty. V každom prípade robia tieto známe i menej známe pozoruhodnosti naše okolie ešte zaujímavejšie.

Ilustračný obrázok k článku Polárna žiara aj pád meteoritu: Pikošky z obcí pri Nitre, o ktorých vie málokto
Zdroj: TASR

Meteorit v Rumanovej

V roku 1994 objavil kombajnista Ján Novosedlík mimozemské teleso počas žatvy v obci Rumanová. K miestu nálezu meteoritu vedie od roku 2007 náučný chodník s oddychovými zónami.

Kúpele v Alekšinciach

Miestna tradícia tvrdí, že už v 17. storočí boli v Alekšinciach v úžľabine zvanej Dúl (Gecovské) objavené dva pramene. Ako sa píše na obecnej stránke Alekšieniec, jeden prameň bol kyslý – dobrý na pitie, druhý teplý, sírový, teda vhodný na liečebné kúpele. Neskôr tu mali byť postavené aj drevené kúpele, ale kedy zanikli, nie je známe.

Obec kráľovských rybárov

Ako sme sa dočítali na obecnej stránke obce Hosťová, najstaršia zmienka o obci je z roku 1232 (Guesta), keď bola osadou kráľovských rybárov. V roku 1274 daroval Ladislav IV. Hosťovú Beesovi za jeho vojnové hrdinské činy.

Šarlužka a Kajsa

Lužianky boli pôvodne rozdelené na dve obce, a to Šarlužka a Kajsa. Práve tieto názvy sa spájajú so zaujímavou legendou. Pribina, mal pred svojim odchodom rozdeliť svoje majetky medzi svoje dve dcéry. Jeho dcéra Šarlota, familiárne vraj prezývaná Šarluška, mala dostať hornú časť dnešných Lužianok. Južná časť dnešných Lužianok, obec Kajsa prischla vraj dcére Kataríne, ktorú volali Kajsa. Inde sa dočítame, že Kajsa mal byť mladší syn Pribinu.

Polárna žiara nad Zálužím

Studnicou zaujímavostí sú kroniky. V kronike Malého Zálužia bola Polárna žiara videná 25. januára 1938. V našich zemepisných končinách je zriedkavým javom. Ako sa uvádza na webe Malé Zálužie, červený pás sa tiahol oblohou len na niektorých miestach, prestúpený bol svetelnými stĺpmi.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM