Lucia Lauková Správy

Základná škola v Nitre získala defibrilátor: Použiť ho už vedia aj žiaci

Ľudské životy, v prípade potreby, budú vedieť zachrániť aj školáci. Záchranári zaškolili pedagógov i žiakov nitrianskej základnej školy ako používať defibrilátor.

Ilustračný obrázok k článku Základná škola v Nitre získala defibrilátor: Použiť ho už vedia aj žiaci
Zdroj: TASR

V priestoroch Základnej školy (ZŠ) kniežaťa Pribinu v Nitre je od utorka nový defibrilátor. Škola ho získala v rámci projektu Záchrana som ja, ktorý organizuje nezisková organizácia Falck a Nadácia Allianz.

Dostali zaškolenie

Slávnostné odovzdávanie prístroja bolo spojené aj s prednáškami a nácvikom prvej pomoci. Pedagógov i žiakov ZŠ zaškolili priamo záchranári, ktorí ich naučili, ako pomocou automatického externého defibrilátora (AED) zachraňovať v prípad potreby ľudské životy.

Tréningy prvej pomoci

Podľa odborníkov z organizácie Falck sú tréningy prvej pomoci medzi školákmi mimoriadne dôležité. „Najlepšie ešte pred pubertou, kedy sú otvorení novým informáciám. Často sa totiž napríklad dospelí boja použiť AED, aby neurobili chybu. Deti ale tieto zábrany nemajú, keďže sú prirodzene zvedavé a rady sa učia a používajú nové poznatky,“ uvádza sa v popise projektu Záchrana som ja.

Rozhodujú minúty

Vďaka nemu získa AED prístroj a spolu s ním aj zážitkové kurzy prvej pomoci niekoľko desiatok škôl na Slovensku. Organizátori projektu sa aj takýmto spôsobom snažia vrátiť do škôl tému prvej pomoci a spraviť z nich bezpečné miesto. „Pri ohrození života často rozhodujú minúty a záchranou môže byť práve defibrilátor, ktorý použije hoci aj školák,“ uviedla Lucia Muthová z Nadácie Allianz.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM