Lucia Lauková Správy

V nákupnom centre v Nitre pribudol defibrilátor: Pomôcť ním môže aj laik

V nitrianskom obchodnom centre pribudol verejný srdcový defibrilátor. Zachrániť ním život môže aj bežný človek bez lekárskeho vzdelania.

Ilustračný obrázok k článku V nákupnom centre v Nitre pribudol defibrilátor: Pomôcť ním môže aj laik
7
Galéria
Zdroj: TASR

V nitrianskom obchodnom centre Mlyny pribudol verejný srdcový defibrilátor, ktorý je vhodný pre profesionálne i laické použitie. Je konštruovaný tak, aby ním dokázal zachrániť život aj bežný človek bez zdravotníckeho vzdelania, pretože vedie záchrancu krok za krokom zvukovými povelmi podľa naprogramovaného protokolu. Defibrilátor je schopný bezchybne automaticky analyzovať elektrickú činnosť srdca prostredníctvom elektród nalepených na hrudník postihnutého a pokiaľ je to vhodné, odporučí podanie elektrického výboja.

Navedie vás prístroj

„Takže, keď uvidíme človeka, ktorý je v bezvedomí, respektíve nereaguje na zatrasenie, ani na iné podnety, tak ho vyzlečieme a potom zapneme tento prístroj. Ten potom vyhodnotí situáciu a ak zistí, že je tam komorová tachykardia alebo komorová fibrilácia a je nutné podať výboj, tak hlasom komunikuje so záchrancom, vyzve ho na ústup od tela osoby, k stlačeniu tlačidla a výboj automaticky aplikuje. U dospelého je to 150 joulov a u dieťaťa je to 50 joulov,“ vysvetlila lekárka Lucia Lukáčiková Gálová.

Na Slovensku je ich málo

Prístroj do obchodného centra zakúpil za 1500 eur nitriansky Rotary Club. Podľa jeho prezidenta Ladislava Gálla je využitie defibrilátorov a ich inštalácia na verejných miestach na Slovensku zatiaľ v začiatkoch a v Nitrianskom kraji ide o pilotný projekt. Ako pripomenul, v súčasnosti už fungujú vo vysokohorských strediskách i na hlavnej vlakovej stanici v Bratislave. „Myslím, že tieto prístroje by mali byť v budúcnosti umiestnené všade tam, kde sa dá. Musí to byť systémové a buď samosprávy, alebo ministerstvo vnútra by malo iniciovať normu, ktorá by ukladala povinnosť tieto prístroje mať v obciach a mestách. Toto je naša predstava,“ skonštatoval Gáll.

Myšlienka vznikla na cestách

Ako doplnil, myšlienka zakúpiť verejný defibrilátor vznikla na jeho cestách. „Všimol som si, že v New Yorku na Kennedyho letisku je na každom rohu umiestnený takýto prístroj. Takisto v Londýne je na každej ulici. Takže vo vyspelom svete je to úplný štandard. Majú tam takéto prístroje, ľudia s tým počítajú a vedia s nimi zaobchádzať. Čiže, patrí to aj ku kultúre národa, že verejnosť defibrilátor vie používať a keď je potrebné zachrániť život, tak to urobí, pretože tento prístroj naozaj dokáže ľudí zachrániť,“ povedal Gáll.

V nákupnom centre v Nitre pribudol defibrilátor: Pomôcť ním môže aj laik
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM