Lucia Lauková Správy

Žabia fontána by sa mohla dočkať opravy: Mesto jej plánuje vrátiť pôvodný vzhľad

Patrí medzi najobľúbenejšie miesta v mestskom parku. Žabiu fontánu z roku 1935 plánujú dostať do pôvodného stavu.

Ilustračný obrázok k článku Žabia fontána by sa mohla dočkať opravy: Mesto jej plánuje vrátiť pôvodný vzhľad
13
Galéria

O plánovanej výstavbe bytov a polyfunkčných komplexov v Nitre sa toho vie už dosť. Na mieste je otázka, či radnica myslí aj na zelené miesta pod Zoborom. Konkrétne sme otázku ohľadom investícií do mestského parku v Nitre, smerovali na Odbor komunálnych činností a životného prostredia MsÚ v Nitre.

Plánované práce v parku

Odpoveď mnohých poteší. „V tomto roku plánujeme pokračovať vo výmene a doplnení mobiliáru (lavičky, malé odpadové nádoby, detské ihriská ), obnovu zvierat v obore, a ak sa nám podaria získať finančné prostriedky, chceme aj revitalizovať zrútenú (žabiu) fontánu. Pravdepodobne už podľa nového návrhu, so snahou priblížiť sa možno jej prapôvodnému vzhľadu,“ prezradil plány vedúci odboru Pavol Jakubčin.

Žabia fontána

Žabia fontána od sochára Júliusa Bártfaya stojí v strede Starého parku od roku 1935. Výrazne bola poškodená padnutým konárom zo susedného stromu. Kedy sa však budeme tešiť z novej fontány nie je isté. „Je to ešte ďaleko. Máme v rukách prvý návrh. Nerád by som kalkuloval a potom dementoval. Najprv bude idea, potom špecifikácia, odhad ceny, rozpočtové opatrenie, výber dodávateľa,“ dodal Pavol Jakubičn.

Obmena zvierat

Čo sa týka zvierat v parku, ako vysvetlil Pavol Jakubčin, tie budú, kvôli potrebe obmeniť krv, menené tak, že danielov vymenia úplne za nové kusy, pri muflónoch vymenia len časť a barana. „Stáda boli jednak prestarnuté v kmeňových kusoch a dochádzalo by k príbuzenskej plemenitbe,“ hovorí Jakubčin, vedúci odboru komunálnych činností a životného prostredia v Nitre.

V galérii nájdete aj fotografie poškodenej fontány!

Foto: ilustračné

Žabia fontána by sa mohla dočkať opravy: Mesto jej plánuje vrátiť pôvodný vzhľad
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM