Lucia Lauková Správy Samospráva

Mesto by mohlo dať "stopku" investorom: Zvažuje stavebnú uzáveru v centre Nitry

Poslanci budú hovoriť o možnom zavedení stavebnej uzávery v centrálnej mestskej zóne. Týmto spôsobom by radnica regulovala výstavbu v centre Nitry.

Ilustračný obrázok k článku Mesto by mohlo dať "stopku" investorom: Zvažuje stavebnú uzáveru v centre Nitry
Zdroj: TASR

Na najbližšom rokovaní Mestského zastupiteľstva v Nitre by sa okrem iného malo hovoriť aj o možnom zavedení stavebnej uzávery v centrálnej mestskej zóne. Prednosta mestského úradu Igor Kršiak bude poslancov 1. marca informovať o tom, ako mesto môže takýto nástroj využiť pri ochrane svojich záujmov.

Tlak stavebníkov

Podľa mestského poslanca Miloslava Hatalu sú myšlienky nad zavedením stavebnej uzávery vyvolané tlakom stavebníkov, ktorí majú veľký záujem stavať v centre Nitry. „Zatiaľ ide iba o vypracovanie právnej analýzy. Je potom to na nás, či ten inštitút využijeme. V poslednej dobe je ale veľký tlak investorov, ktorí samozrejme využívajú všetky možnosti, ktoré majú v rámci súčasných pravidiel. Ide o to, aby sme získali väčší časový priestor na rozhodovanie o tom, či sú predkladané investičné zámery v súlade so záujmami mesta. Nehovorím, že stavebnú uzáveru hneď využijeme, ale zastupiteľstvo bude mať aspoň informácie o takejto možnosti,“ uviedol Hatala.

Nebola by prvá

Podľa mestského poslanca Štefana Štefeka je vyhlásenie stavebnej uzávery vo vybraných častiach mesta jednou z možností na reguláciu výstavby. Zároveň však upozornil aj na obmedzenia, ktoré so sebou prináša. „V minulosti bola takáto uzávera napríklad v úseku od železničnej trate po Novozámockú ulicu v mestskej časti Horné a Dolné Krškany. Výsledkom bolo, že ľudia si tam nevedeli ani strechu opraviť, nemohli si zatepliť domy. Treba si dávať pozor na to, do akého hlbokého procesu sa púšťame. Preto je dobré, ak hneď nepôjdeme do ostrého riešenia, ale najskôr sa zoznámime s právnou analýzou,“ pripomenul Štefek.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM