Lucia Lauková Správy

Z domu nemusíte ani na krok: Múzeum odkrýva svoje poklady na diaľku

Za kúskom histórie nemusíte nikam cestovať. Regionálne múzeum v Mojmírovciach odkrýva svoje zbierky na diaľku.

Ilustračný obrázok k článku Z domu nemusíte ani na krok: Múzeum odkrýva svoje poklady na diaľku
5
Galéria
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Múzeum v Mojmírovciach je pre verejnosť kvôli šíriacemu sa koronavírusu zatvorené. Milovníkov histórie však pracovníčky múzea potešili oznamom na sociálnej sieti.

„Kým sa naše dvere skutočne neotvoria, pozývame vás na Malé prechádzky zatvoreným múzeom, na ktorých vám ukážeme aj drobné predmety, ktoré by ste možno počas nášho bohatého výkladu prehliadli,“ píše sa v ozname.

Keďže brány múzea ostávajú zatvorené, nejde o prechádzky v pravom slova zmysle. Na sociálnu sieť pridávajú pracovníčky pravidelne zaujímavosti zo zbierok múzea, a tak sa o nich dozviete aj bez toho, aby ste niekam chodili.

Guľôčky hrali už v Egypte

Prvý z príspevkov bol venovaný stovky rokov starej hre s guľôčkami. Dozviete sa napríklad aj to, že guľôčky existovali už v starovekom Egypte. „Našli sa aj pri vykopávkach v talianskom meste Pompeje, hrávali ich vraj aj indiánske kmene. Pôvodne sa hrávali s kamienkami, ktoré zaoblila tečúca voda. S masovou výrobou začal v roku 1884 Američan Samuel Comely Dyke, ktorý vytvoril stroj na výrobu guliek. Z jeho fabriky denne vychádzalo okolo milióna guliek. Stroj zdokonalil vynálezca M.F. Christensen v roku 1915,“ uvádza múzeum.

Obrazy od slávneho maliara

Dozviete sa, kto bol slávny maliar zvierat a čo má spoločné s Huňadyovcami, ktorí vlastnili kaštieľ v Mojmírovciach. Dočítate sa, ako vyzerala obec Urmín, dnešné Mojmírovce, pred takmer 100 rokmi, ale aj to ako zahynul gróf Ladislav Huňady, posledný majiteľ veľkého kaštieľa v Mojmírovciach. Príspevky múzea môžete sledovať TU!

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Strašidlá v Mojmírovciach majú svoje podobizne
5
Galéria
Zdroj: Tatiana Ivanová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM