Lucia Lauková Správy

VIZUALIZÁCIE: K Nitrianskemu hradu by mohol viesť podzemný tunel s výťahom

Bezbariérový prístup na Nitriansky hrad by nemusel byť riešený len pozemnou lanovkou. Myšlienka podzemného tunela s výťahom sa pred rokmi pozdávala aj mestským poslancom.

Ilustračný obrázok k článku VIZUALIZÁCIE: K Nitrianskemu hradu by mohol viesť podzemný tunel s výťahom
7
Galéria
Foto: Jozef Hrozenský

Podľa slov bývalého architekta mesta Nitra, Jozefa Hrozenského, je riešení ako sa dostať na hrad niekoľko. Jeho nápad bezbariérového prístupu pred rokmi získal podporu aj mestského zastupiteľstva, keď sa dostal do Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Nitry, ktorý schválili poslanci.

Svoju myšlienku rozvinul dnes už bývalý mestský architekt do komplexného návrhu na vlastné náklady. S odstupom času sa myšlienky vybudovať bezbariérový prístup na hrad chopilo aj Biskupstvo Nitra. „Biskupstvo si dalo vypracovať štúdiu pozemnej lanovky, akéhosi výťahu, ktorý by ľudí jednoduchšie dostal na hradný kopec. Tento návrh ako autor námetu nepovažujem za komplexné a vhodné riešenie,“ hovorí architekt.

Podľa slov Jozefa Hrozenského predstavuje architektonická štúdia ideu bezbariérového vstupu na hrad a riešená je ako mestský polyfunkčný celok.

Návrh sa skladá z niekoľkých častí, a to zo vstupnej budovy na úrovni parkoviska pred zimným štadiónom a novo zrekonštruovaným futbalovým štadiónom, z pešieho tunela, vertikálnej kruhovej výťahovej šachty a visutého chodníka.

Vstupná budova

Pri vstupnej budove navrhuje architekt trojpodlažné parkovisko s počtom 1000 statí pre osobné automobily. „Vytvorilo by sa dopravno-statické zázemie záchytného parkoviska pre športove areály, park Sihoť s celoročným kúpaliskom a vstupom na Hrad. Obmedzila by sa potreba vstupu áut do hradného areálu, ktoré teraz znehodnocujú svojou prítomnosťou tento historický priestor,“ opisuje návrh Hrozenský.

Vstupná budova by mala slúžiť ako zázemie pre vstup do pešieho tunela, ale aj pre potreby archeologického múzea, predaja darčekov, kaviarne(reštau­rácie s možnosťou hradnej vinárne), WC a podobne. „Budova so svojou funkciou by slúžila pre širšie športovo-relaxačné územie v tejto časti mesta. Je architektonicky riešená v tvare, ktorý evokuje klenbu tunela s typickým oblúkovým vstupom do podzemia,“ povedal architekt s tým, že budova je navrhnutá tak aby nezasahovala do hradného kopca.

Podzemný tunel

Ďalšou z častí je 47 metrov dlhý peší tunel, ktorý smeruje k výťahovému bloku a k vstupným dverám výťahu. Tunel je podľa Hrozenského možné využívať ako priestor pre výstavy mladých, muzeálne účely so zabudovanými svetelnými vitrínami po celej dĺžke a pre iné účely.

„Tunel ma pozdĺžny profil v miernom stúpaní v požiadavkách pohybu vozičkárov a ľudí s obmedzenou schopnosťou pohybu v priestore tunela, čím sa znižuje aj výška výťahu,“ dodáva autor návrhu.

Kruhový výťah

Z tunela pre peších sa dostávame k vertikálnej kruhovej výťahovej šachte o dĺžke 32 m,v ktorej by sa pohybovala presklená kabína s kapacitou 10 ľudí upravená pre potreby vozičkárov.

Od hornej zástavky výťahu by mal podľa návrhu viesť 43-metrový visutý chodník k bráne hradného areálu na vyhliadkovú úroveň strechy kaviarne. Visutý chodník by slúžil aj ako miesto zastavenia a výhľadu na mesto pod Zoborom.

„Výťahová šachta bude evokovať svojím povrchom kamennú stenu v oblúku a jej osvetlenie poskytne návštevníkom úžasný zážitok pohybu v podzemí akoby v „hradnej studni“,“ uvádza sa v návrhu.

Celoročná prevádzka

Autor návrhu počíta s prevádzkou vstupnej brány, tunela aj výťahu v lete aj v zime. „V horúcich dňoch bude príjemné schladenie návštevníkov v podzemí bez klimatizácie prirodzeným spôsobom prostredia,“ doplnil Hrozenský.

Okrem iného podľa architekta predložený návrh bezbariérového prístupu na Nitriansky hrad navrhovaným tunelom a výťahom nepreruší kontinuálny masív zelene hradného kopca, pričom jedným z cieľom riešenia bolo aj nenarušiť vizuálne hradný masív.

V galérii si pozrite vizualizácie navrhovaného bezbariérového prístupu na hrad!

VIZUALIZÁCIE: K Nitrianskemu hradu by mohol viesť podzemný tunel s výťahom
7
Galéria
Foto: Jozef Hrozenský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM