Lucia Lauková Správy

Na Nitriansky hrad by mohla viesť pozemná lanovka: Biskupstvo má štúdiu

Nitrianske biskupstvo dalo vypracovať štúdiu na tzv. funicular. Ten by mal turistom ušetriť námahu a pohodlne ich vyniesť na hradný kopec.

Ilustračný obrázok k článku Na Nitriansky hrad by mohla viesť pozemná lanovka: Biskupstvo má štúdiu
4
Galéria

Nitrianske Biskupstvo dalo vypracovať štúdiu na pozemnú lanovku, tvz. funicular, ktorá by vyviezla turistov na hradný kopec v kabíne po koľajovej trati. Podobné projekty boli realizované v zahraničí, napríklad na hradoch v Salzburgu, Ljubljane, Záhrebe, Budapešti či v Paríži. Pozemná lanovka by mohla premávať z parkoviska nahor k bráničke v lesoparku. Pri vzhľade a trasovaní takejto lanovky však ešte zaváži slovo pamiatkárov. „Vizualizácie ešte nie sú, teda nie sú také, aby boli na zverejnenie, keďže tie čo boli, sa dali na úpravu podľa pokynov Pamiatkového úradu,“ povedal diecézny ekonóm, Martin Štofko.

S nápadom sa pohrávalo už mesto

Podľa slov Martina Štofka, myšlienka výstavby lanovky na Nitriansky hrad nie je celkom z ich hlavy, objavila sa už skôr. „S touto myšlienkou sa v minulosti pohrávalo hneď niekoľko ľudí, dokonca Mesto Nitra ju zverejnilo v jednej zo svojich brožúriek, kde sa propagovali niektoré z návrhov, ktoré by sa mohli zrealizovať v rámci mesta. Názov brožúrky je "Mestské zásahy 2013“. Dokonca aj bývalý hlavný architekt Mesta Nitra, pán Hrozenský mal túto ideu," prezradil Martin Štofko, diecézny ekonóm.

Význam lanovky

Martin Štofko pripúšťa, že budovanie lanovky nie je nevyhnutnosťou, ale má svoj význam. „Na jednej strane pomáha starým či málo mobilným ľuďom prekonať výškový rozdiel a zároveň je to aj atrakcia pre turistov,“ myslí si Martin Štofko a zároveň verí, že by tento spôsob mohol odbremeniť dopravu pre tých, ktorí sa mnohokrát vyvezú autom na parkovisko tesne pod hradom. „Bol by logickým prepojením parkovísk pri parku s horným mestom,“ povedal Martin Štofko.

„V minulosti boli na Župnom námestí dve parkovacie miesta pre autobusy, ktoré dovoľovali organizovaným skupinám (niekedy aj starších turistov, či pútnikov) odparkovať autobus na Župnom námestí a pokračovať pešo hore. Dnes to majú ťažšie v tom, že autobus má priestor na zaparkovanie na opačnej strane hradu, odkiaľ sa dá dostať na hrad len po cca 150 schodoch alebo obchádzať celý hradný vrch. Stále však platí, že okrem toho praktického významu je to aj faktor turistickej atraktivity,“ hovorí Martin Štofko.

Záležať bude od grantu

Ako uviedol, keďže nie je ešte spracovaný projekt, ale je len štúdia, cena nie je určená. Navyše podľa diecézneho ekonóma Martina Štofka, je to projekt, ktorý by sa realizoval len v prípade, ak by sa našli zdroje financovania z niektorých vyhlásených grantových schém, podobne ako to bolo pri obnove chodníka, či predpolia hradu alebo Castellum Cafe, kde obnova a výstavba týchto objektov bola z väčšej časti financovania z tzv. „Nórskych fondov“. „V opačnom prípade sa realizovať nebude,“ podotkol diecézny ekonóm Martin Štofko.

Foto: ilustračné

Na Nitriansky hrad by mohla viesť pozemná lanovka: Biskupstvo má štúdiu
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM