Lucia Lauková Správy

Ukryté poklady v Nitre: Archeológovia predstavia podobu pamiatok pod zemou

Ako vyzeral kostol na Martinskom vrchu, Mačací zámok, pôvodné opevnenie hradu či hradisko Zobor? Nitriansky tím vedcov pracuje virtuálnej podobe skrytých pamiatok.

Ilustračný obrázok k článku Ukryté poklady v Nitre: Archeológovia predstavia podobu pamiatok pod zemou
Zdroj: YouTube.com

Archeolologický ústav SAV Nitra sa už môže pochváliť prvými výstupmi v rámci programu Interreg. Práve nitrianske pracovisko bolo vybrané medzi parnerov projektu VirtualArch. Tento projekt odhaľuje európske archeologické dedičstvo zainteresovaným stranám, ktoré sú zodpovedné za hospodársky rozvoj.

„Aktivity sa zameriavajú na trvalo udržateľné využívanie a ochranu archeologických pamiatok ukrytých pod vodou, mladšou zástavbou, či ohrozené inými ľudskými aktivitami,“ uvádza Archeologický ústav na svojej stránke.

Za Slovenskú republiku je pilotnou lokalitou mesto Nitra, resp. hradný vrch s priľahlými archeologickými náleziskami zo stredoveku.

Do projektu sú zapojené aj ďalšie krajiny. V Rakúsku je takýmto pilotným mestom Hallstatt, v Nemecku Dippoldiswalde a v Slovinsku Ljubljansko barje.

Výskumný tím v Nitre

V Nitre sa na projekte podieľa výskumný tím v zložení Matej Ruttkay, Anton Arpáš, Elena Bakytová, Branislav Balžan, Martin Bartík, Peter Bednár, Eva Čaprdová, Michal Holeščák, Michal Cheben, Tatiana Kmeťová, Jaroslava Ruttkayová, Anna Šupová a Barbara Zajacová.

Ako povedal riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay, slovenská časť projektu má za úlohu hľadať cesty na sprístupnenie fyzicky neprístupných pamiatok, alebo iba nekompletných pamiatok širokej verejnosti.

Náleziská pod zemou

„Zameriavame sa na náleziská, ktoré sú ukryté pod zemou, napríklad staršie vývojové etapy kostolov, alebo opevnení na nitrianskom hrade, relikty kostola na Martinskom vrchu, hradiská Zobor, Lupka a podobne. Záujmom sú aj archeologické nálezy. Už dnes sú k dispozícii mnohé 3D rekonštrukcie a vizualizácie nálezových situácií a nálezov,“ hovorí riaditeľ ústavu Matej Ruttkay.

Jedným z cieľov je, podľa slov Mateja Ruttkaya, predstaviť niektoré objekty a nálezy formou rozšírenej reality. „Človek sa naraz pozerá napríklad na základy kostola, ale v telefóne, či v tablete vidí aj jeho rekonštrukciu v konkrétnom období,“ vysvetlil Matej Ruttkay.

„V zásade sa budeme snažiť mnohé pamiatky ukryté pod zemou predstaviť aspoň virtuálnou formou verejnosti,“ prezradil Matej Ruttkay.

Medzinárodné kolokvium k tejto téme sa bude v Nitre konať 22. a 23. októbra, na ktorom bude časť aj pre verejnosť. „23. 10. budeme robiť k projektu workshop v Nitre na Samovej 3,“ dodal Matej Ruttkay, riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM